Prins Filip trekt naar Githo

De laatstejaars van de richting autotechnieken in het Githo in Nijlen hebben indruk gemaakt met hun milieuvriendelijke automotor die ze ontwierpen voor de UNIZO-prijs Ondernemende School 2007. Ze krijgen volgende week maandag het bezoek van kroonprins Filip.

Bert Provoost

BR>

Kroonprins Filip zal na de heisa over zijn controversiële uithaal zijn eerste publieke optreden maken. Hij wordt vergezeld door ministers Fientje Moerman en Frank Vandenbroucke en ook provinciegouverneur Camille Paulus. In het Gemeentelijk Instituut voor Technisch en Handelsonderwijs (Githo) in Nijlen kijken ze al reikhalzend uit naar het hoog bezoek.

De laatstejaarsautotechniekers hebben een zeer interessant project op poten gezet. "We werken aan een aangepaste dieselmotor die draait op koolzaadolie en frituurolie. Het systeem is gebaseerd op warmtekrachtkoppeling. Bovendien is hij gemaakt van gerecycleerd materiaal. Het is uniek dat leerlingen zelf zo'n milieuvriendelijke motor in mekaar zetten. Daarom zijn we gekozen", vermoedt leraar Guy Van Tendeloo.

Protocol

De leerlingen uit het beroepsonderwijs werken zo'n 18 uur per week aan het technisch hoogstandje. "Het zal nog tot het einde van het schooljaar duren tot het helemaal af is, maar lukken zal het zeker", heeft de 19-jarige Wesley Schellekens er een goed oog in. "Ik zal wel wat op mijn taal moeten letten als ik de prins te woord sta, want ik denk niet dat hij

Algemeen Nijlens verstaat. We gaan proberen om alles heel eenvoudig uit te leggen. En verder gaan ze ons nog klaarstomen om geen fouten te maken tegen het protocol. Dat wordt lastig", lacht Wesley Schellekens. Samir Okhih (19) is een van de leerlingen die al het meeste uren aan de motor heeft gewerkt. "Het is leuk dat de prins komt. Volgens mij is hij ook maar een gewone mens. Ik ben een van de leerlingen die hem maandag uitleg moet geven over de motor. Het is heel tof dat we iets kunnen ontwerpen dat goed is voor het milieu. Dat interesseert me enorm en hopelijk de prins ook", zegt Okhih. De motor zal mogelijk naar de Filippijnen worden gestuurd, om er een project van de Nijlense ontwikkelingssamenwerker Bert Peeters te ondersteunen. Bert PROVOOSTMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio