Albert Mariën wil niet wijken

Boechout is de laatste gemeente in Vlaanderen, waar donderdagavond de schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad en de OCMW-raadsleden werden aangeduid. Maar daarmee is er nog geen einde aan de crisis. Albert Mariën (VLD) zit nog steeds op de burgemeesterstoel. Het is nu wachten op een beslissing van minister Keulen.

Kris Vanmarsenille

BR>

De hele heisa begon toen bleek dat de zes CD&V-verkozenen een dubbele voordracht voor de burgemeester hadden ondertekend, wat wettelijk niet kan. Daarop weigerde Mariën tijdens de twee voorbije gemeenteraden een stemming over de schepenen. Vorige week reageerde minister Keulen verontwaardigd en dreigde ermee een regeringscommissaris te sturen als Mariën de installatievergadering niet liet plaatsgrijpen. Uiteindelijk werd dan donderdag Koen T’Sijen (Spirit) verkozen tot voorzitter van de gemeenteraad en eerste schepen. Partijgenoot Rudy Goyvaerts, Dirk Crollet en Bart De Clerck (CD&V) en Ria Van Den Heuvel (sp.a) zijn de andere schepenen. De voordracht van kandidaat-burgemeester Michel Bruyneel (CD&V) ligt nog op het kabinet van de minister.

Mariën, die volgende week dus een schepencollege moet leiden hoewel hij geen deel uitmaakt van de meerderheid, klonk vrijdag nog vastberaden. "Vandaag heb ik al klacht ingediend bij de raad voor verkiezingsbetwistingen tegen de aanstelling van de twee CD&V-schepenen en het OCMW-raadslid." Volgens Mariën is het niet meer dan logisch dat de wet gerespecteerd wordt. "Desnoods stap ik naar de Raad van State. Ik ben nog steeds kandidaat-burgemeester met een nieuwe coalitie."

Bewogen carrière

Mariën heeft in zijn politieke carrière al heel wat meegemaakt. Als nieuweling in de poltiek, werd hij meteen schepen van Financiën. Daarna zetelde hij zes jaar als raadslid om dan twaalf jaar geleden burgemeester en provincieraadslid te worden. Die cumul zorgde ervoor dat de partijtop hem aan de deur zette, waarop Mariën zich aansloot bij het Liberaal Appel van Ward Beysen. Vorig jaar wist Bart Somers, Mariën te overtuigen om terug te keren naar de VLD. "Ze noemen me te oud, maar in al die jaren ben ik nog geen dag afwezig gebleven op het gemeentehuis. Ik was er steeds voor mijn inwoners. Ik kan dat gerust nog een tijdje volhouden", besluit Mariën.

Nieuw bestuur

Veel inwoners zijn de hele vaudeville intussen beu en vragen zich af waarom ze op 8 oktober naar de stembus zijn geweest. Een rondvraag in de straten van Boechout leert ons dat Albert Mariën voor velen de kop van Jut is.

"Dit is echt belachelijk", zegt Dirk Verbeeck. "Dorpspolitiek. Ik geloof nog wel in de politiek, maar het is duidelijk dat het hier over de sjerp gaat en over niets anders. We komen nog eens in het nieuws, maar op welke manier? Misschien moeten bepaalde mensen maar een stap terug zetten."

Zottekesspel

Maria Van Tendeloo probeert de zaken te volgen. "Niet gemakkelijk, het is hier een echt 'zottekesspel' geworden. Volgens mij heeft Mariën tijd willen winnen. Hij had het allemaal veel eerder kunnen oplossen. Het draait toch weer om de postjes zeker! Zelfs mijn vrienden uit Lier spreken me aan over deze situatie. Dat ze hier nu maar voort maken en zorgen dat we opnieuw een stabiel bestuur krijgen."

Altijd wat

Frans en Reinhilde Kanters steunen Mariën nog enigzins: "We begrijpen hem. Twee voordrachten is niet netjes. Dat wist CD&V ook. We wonen al 41 jaar in Boechout en het is hier altijd wel iets. Afwachten maar wat het nu gaat worden."

Marc DE SWERT Albert Mariën in de gemeenteraad. Foto Marc GOYVAERTS

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio