Sp.a bereidt post-Willockx-tijdperk voor

De algemene ledenvergadering van de sp.a Sint-Niklaas, het hoogste beslissingsorgaan, verkoos donderdag een nieuw bestuur en een nieuwe voorzitter. Eén zinnetje in het takenpakket voor de komende zes jaar viel ons extra op: "Werk maken van de voorbereiding van het post-Willockx-tijdperk". De term was gelanceerd. Hij kwam dit keer niet van sp.a-boegbeeld Freddy Willockx zelf. 'Post-Willockx' klinkt hem zelfs nog heel vreemd in de oren, zo blijkt wanneer we er hem mee confronteren. Het zette ons ertoe aan om dat Willockx-tijdperk eens onder de loep te nemen én stil te staan bij wat er na hem moet komen.

Koen Dewanckel

BR>

Eerste even een opsomming van de staat van politieke verdienste van Freddy Willockx. Dat maakt meteen duidelijk dat een opvolger met eenzelfde staat van dienst of een die er maar van in de buurt komt, momenteel niet rondloopt in Sint-Niklaas.

Freddy Willockx nam in 1971 als 23-jarige snaak voor het eerst plaats in de gemeenteraad. In 1974 schopte hij het al tot schepen. In 1989 gordde hij een eerste keer de burgemeesterssjerp van Sint-Niklaas om. In 2001 deed hij dat opnieuw, net als in 2007. In de kiesstrijd van oktober 2006 haalde hij als absolute topper 8.486 voorkeurstemmen.

De opgang van Willockx in de nationale politiek begint in 1973 als kabinetsattaché bij minister van Economische Zaken Willy Claes (BSP). In 1979 wordt hij volksvertegenwoordiger en dat tot 1994. In 1980 promoveert hij tot minister van PTT en in 1992 wordt hij minister van Pensioenen. In 1994 verkent hij het Europees Parlement. Het laatste hoogtepunt was zijn aanstelling tot regeringscommissaris belast met het oplossen van de dioxinecrisis.

Niet één persoon maar een team

Van de vele nationale deuren die voor hem geopend bleven, is het moeilijk de sleutel door te geven. Bij de sp.a beseft men dat niemand van de huidige mandatarissen in de voetsporen van Willockx kan treden. Iemand naar voor schuiven waarvan dat wordt verwacht, zou een politieke moord betekenen.

Daarom wordt binnen de sp.a nagedacht over teamvorming. Mensen met ambitie die samen proberen voor continuïteit te zorgen binnen de partij en binnen het stadsbestuur. Uiteraard moet iemand daarin als boegbeeld fungeren, maar dat zal minder uitgesproken gebeuren dan bij de figuur Willockx. Gent wordt gezien als voorbeeld van hoe een monument zonder problemen kan worden vervangen: daar werd sp.a-boegbeeld en burgemeester Frank Beke zo goed als naadloos vervangen door Daniël Termont, iemand met een heel andere stijl.

Wie het nieuwe sp.a-boegbeeld wordt, moeten de komende jaren uitwijzen. Willockx zelf noemt namen, onder meer die van Christel Geerts. Een dame als burgemeester, dat zou ook nog een manier zijn om Sint-Niklaas te profileren.

De naam Sarah Willockx, dochter van, duikt ook regelmatig in het geruchtencircuit op. Volgens insiders is het vooral papa Freddy die daar zelf luidop van droomt. Dochterlief deed wel al eens mee aan de Europese verkiezingen, maar heeft voorlopig in Brussel andere bezigheden dan de Sint-Niklase politiek. Maar in de politiek weet je nooit.

Cruciaal voor het post-Willockx-tijdperk wordt in elk geval in hoeverre de protagonist in dit verhaal zich met de term 'post' kan verzoenen. Wat gebeurt er als een opvolger een koers uitzet waar gemeenteraadslid Willockx het niet helemaal mee eens is? Het worden in elk geval boeiende jaren.

Koen DEWANCKEL

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio