Woede bij Superconfex

Het personeel van de failliete confectieketen Superconfex is razend. Verschillende oudere werknemers met meer dan 25 jaar anciënniteit leven al drie maanden zonder inkomsten. "Iedereen heeft ons in de steek gelaten", zeggen ze.

Guy Van Nieuwenhuyse

BR>

"Niemand neemt het voor ons op", klagen de werknemers. "Het personeel van Volkswagen krijgt tenminste nog een afscheidspremie en gestrande reizigers van Jetair krijgen hun reis dubbel terugbetaald. Maar de 130 personeelsleden van Superconfex die verspreid over het hele land wonen en dus niet opvallen, blijven in de kou staan. Als je daarover een opmerking maakt, zeggen ze dat het faillissement van Superconfex een unicum in de Belgische sociale geschiedenis is. Dat er nog nooit op zo'n grote schaal fraude is gepleegd."

"Gedumpt bij gangster"

Het personeel is boos op de bestuurders van Macintosh, de holding die Superconfex van de hand deed. "We begrijpen niet dat Macintosh ons zo lichtzinnig heeft gedumpt bij een criminele organisatie, een groep gangsters die in Nederland al een heel kwalijke reputatie had", zegt een werknemer. "Ik ben bij de afgevaardigd bestuurder van Macintosh geweest. Hij vertelde me dat Fred Reiber alle stocks van Superconfex en alle panden heeft gekregen. Reiber heeft gewoon geteerd op die stocks, want wat hij zelf ooit heeft aangekocht voor Superconfex, heeft hij nooit betaald. Het zal hem een zorg zijn. Toen we hem erop attent maakten dat hij in de winkel niet mocht roken, reageerde hij:

De Belgische wetgeving geldt niet voor mij.

"

Loon kwijt

De werknemers zijn evenmin te spreken over het gerecht. "Het heeft ondoordacht gehandeld. Door een inval te organiseren op het einde van de maand, hebben wij ons loon van november niet meer gekregen. Dat zijn we definitief kwijt. Reiber heeft op de dag van de inval nog wel de kans gehad om alle rekeningen te plunderen. Een week voor de inval kon hij nog een filiaal aan C&A verkopen. Hij heeft daarvoor 900.000 euro ontvangen, maar ook dat geld is spoorloos. Reiber gaat in België op de fles, maar opent net over de grens enkele weken later nog een nieuwe winkel, vermoedelijk met goederen die nog op Superconfex zijn gefactureerd. Het stuit ons tegen de borst dat zo'n man niet achter de tralies zit. Hij heeft toch ons loon gestolen!"

Ook over de vakbonden en de curatoren zijn de werknemers van Superconfex niet te spreken. "Onze papieren geraken niet in orde. De RVA stuurt alles terug. Daarom moeten we al drie maanden overleven zonder stempelgeld of loon."

"We zijn te oud"

Tenslotte haalt het personeel ook uit naar de werkgeversorganisaties. "Zij schreeuwen van de daken dat we langer moeten werken. Waarom doen die werkgevers dan niet eens de moeite om met 50-plussers te praten? We passen niet in het profiel, zeggen ze. We krijgen tijdens sollicitaties bruutweg te horen dat we te oud zijn. We krijgen geen kansen meer op de arbeidsmarkt, hoewel dat de enige mogelijkheid zou zijn om uit de impasse te geraken. Meer dan de helft van de Superconfexwerknemers is ouder dan 45."

De toestand zou voor enkele werknemers schrijnend zijn. Alleenstaanden met kinderen, leningen die moeten worden afbetaald, maar geen inkomen en geen uitzicht op werk. "We zijn te lang kalm gebleven", zeggen ze nu. "We zijn te braaf geweest. Maar we pikken het niet langer. We sluiten niet uit dat we actie voeren. Legaal of illegaal, dat maakt ons niet eens meer uit. Als ze de gangster niet opsluiten die ons in deze ellende heeft gedompeld, waarom zouden ze ons dan iets doen?"

Guy VAN NIEUWENHUYSEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio