Parlement wil geen zelfstandig Ekeren

Ekeren en Berendrecht-Zandvliet-Lillo worden voorlopig geen zelfstandige gemeenten. Een voorstel van decreet, ingediend door Filip Dewinter en Jan Penris (Vlaams Belang), werd weggestemd in het Vlaams Parlement.

Peter De Meyer

BR>

Het voorstel van het Vlaams Belang-duo wilde van de districten Ekeren en Berendrecht-Zandvliet-Lillo opnieuw zelfstandige gemeenten maken. Volgens een enquête van de Universiteit Antwerpen is 74% van de inwoners voorstander van een afscheuring van Antwerpen.

In de commissie Binnenlandse Aangelegenheden van het Vlaams Parlement werd het voorstel van decreet door de meerderheid weggestemd. "De vertegenwoordigers van CD&V/N-VA en VLD wisten van niets", zegt Wim Van Osselaer van de Ekerse Vlaams Belang-afdeling. "De Ekerse lokale afdelingen beloofden te lobbyen in Brussel, maar dat hebben ze niet gedaan. Het is nu aan de andere partijen om kleur te bekennen. De onafhankelijkheidsstudie toont aan dat een zelfstandig Ekeren mogelijk is. Vlaams Belang blijft het thema aankaarten. Wij plannen nieuwe moties in de districts- en gemeenteraad."

PeDM

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio