Tuur Stuyck (15) spendeert elke vrije minuut achter computer

Print
Mol - Tuur Stuyck uit Mol heeft een animatiefilmpje in elkaar gestoken. De computerfreak tovert alle beelden driedimensionaal op het scherm. Elke fractie vraagt dagen denk- en cijferwerk. Het filmpje Agony dat op het internet circuleert, is het resultaat van zeven maanden nijvere computerarbeid.
BR>
Tuur Stuyck is vijftien jaar. De jongeman studeert Latijn-wiskunde aan het Koninklijk Atheneum in Mol. Computers zijn zijn leven. "Ik ben een bevoorrecht persoon. Ik ben opgegroeid met computers. Ik zou echt niet weten wanneer ik voor de eerste keer voor een computerscherm zat. Mijn pa was een professionele fotograaf. Ik heb nooit anders gezien dan beeldverwerking", vertelt hij.

Tuur is gefascineerd door de mogelijkheden van digitale fotografie en beeldverwerking. "Photoshop is een van mijn stokpaardjes. Het is leuk om van een gescande paperclip een kunstfoto te maken. Maar de computeranimatie fascineert me het meest. Vooral de driedimensionale technieken zijn de ultieme uitdaging."

Tuur schafte zich een studentenversie van het grafische programma Maya aan. "De professionele versie is zo goed als onbetaalbaar. Maar met dit programma geraak ik al een heel eind weg."

Stressbestendig
Computeranimatie is ingewikkeld. Een vijftal turven van computerhandleidingen helpt de jongeman bij zijn speurtocht. "Soms duurt het tien dagen voor ik een oplossing voor een probleempje heb gevonden. Enige stressbestendigheid is dus wenselijk."

Maar ook de computer heeft zijn handen vol met de creativiteit van Tuur. Een speciaal getunede pc met een immens intern geheugen verwerkt de gegevens die de jongeman ingeeft. "De computer heeft twaalf minuten nodig om een frame te verwerken. In dit filmpje werk ik met 1.400 frames. De computer draait hier dus dag en nacht."

Tuur hoopt dat zijn hobby hem zoveel kennis en vaardigheden bijbrengt dat hij na zijn opleiding in de computerbranche kan stappen. "Dat is een heel moeilijke opdracht. In dit wereldje kunnen alleen de besten mee", beseft Tuur.

Mil KINNAER

http://www.youtube.com/watch?v=vMzZQfFJlY4

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio