Frank Wilrycx werd in 2006 de populairste burgemeester van de provincie Antwerpen

Print
Merksplas - De blitscarrière van de 41-jarige burgemeester van Merksplas, Frank Wilrycx (VLD), kende het voorbije jaar een absoluut hoogtepunt. Zes jaar geleden trok hij als politiek groentje de burgemeestersjerp aan. Een mandaat later werd hij uitgeroepen tot populairste burgemeester van de provincie Antwerpen. "Het zal moeilijk zijn om in 2007 nog beter te doen", voorspelt Frank Wilrycx. "Maar ik ga mij wel voor honderd procent engageren."
BR>
Frank Wilrycx ontvangt ons thuis, waar de kerstboom klaarstaat, met een glaasje heerlijke bourgogne. "Gekocht bij de plaatselijke wijnhandelaar", zegt hij. Een burgemeester is de ambassadeur van alle burgers, dat is duidelijk. We klinken op een jaar dat voor Frank Wilrycx schitterend is verlopen. "Het hele jaar stond in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen", zegt hij. "Dat was voor onze ploeg de eerste evaluatie."

Bij het tellen van de voorkeurstemmen werd duidelijk dat een op twee inwoners van Merksplas een voorkeurstem aan Frank Wilrycx gaf. Was deze verpletterende overwinning een complete verrassing?
Frank Wilrycx: We hadden een goed gevoel in de aanloop naar de verkiezingen. We hadden toch heel wat verwezenlijkt waarop de mensen zaten te wachten, zoals de fietspaden, de herinrichting van het dorpscentrum, de kinderopvang, het gemeenschapscentrum en de start van de bouw van nieuwe sportinfrastructuur en rusthuis. Onze mensen waren ook sterk geïntegreerd in het verenigingsleven. Dat de helft van de kiezers mij een voorkeurstem gaf, tja... Vergelijk het met een voetbalploeg: als de ploeg kampioen speelt, steken ze de trainer in de lucht. Het geeft een heel euforisch gevoel, maar het verhoogt ook de druk. We kunnen ons nergens meer achter verschuilen. Dat we 67 procent van de stemmen haalden, moet je daarom ook wat relativeren.

Deze persoonlijke overwinning is waarschijnlijk ook nationaal niet onopgemerkt gebleven. Heeft de VLD al gebeld voor het stemmenkanon uit Merksplas?
Er zijn al contacten geweest, maar nog geen afspraken gemaakt. In 2007 zijn er federale verkiezingen en ik zou wel willen meedoen. Maar ik besef ook wel dat het allemaal niet te snel moet gaan. Zes jaar geleden was ik nauwelijks met politiek bezig, nu is het de rode draad in mijn leven. Ik heb moeten kiezen. Ik heb mijn zaak verkocht, omdat de combinatie met een politiek mandaat moeilijk was. Ik ben nog altijd blij met die keuze ook al besef ik de gevaren. Als ik in Brussel terechtkom, sta ik toch een heel eind verder van mijn kiezers af. Toch interesseert de nationale politiek mij in ruime mate.

Wat lag er onder de kerstboom voor Frank Wilrycx? Het vierde burgermanifest van Verhofstadt?
Neen. Ik was wel een aandachtige toehoorder toen hij zijn burgermanifest voorstelde. Maar het boekje is nog niet uitgegeven, denk ik. Ik ben wel een liefhebber van Kerstmis. Niet alleen het familiefeest, maar ook de voorbereiding, is al leuk. Van het trekken van de naam voor wie je een cadeautje moet kopen en de zoektocht naar het pakje kan ik echt genieten. Welk pakje voor mij bestemd is, is niet belangrijk. Het moet wel een verrassing zijn. Het vierde burgermanifest is dus al geen verrassing meer. Het hoeven ook geen dure cadeautjes te zijn, want de waarde van het pakje is eigenlijk de waarde die je zelf aan het pakje geeft. Zo kan ik echt gelukkig zijn als mensen uit Merksplas mij een kaartje sturen om me te bedanken voor iets dat we hebben kunnen oplossen.

Kerstmis in het dorp, houdt een burgemeester zich daar ook mee bezig?
Dat beperkt zich tot een kerstwandeling en een bezoekje aan de kersttentjes. Ook daar spreken ze me aan over een bouwaanvraag of een straat die er slecht bij ligt. Een keer ben ik tijdens de kerstperiode gebeld door Piet Roelen, de manager van Helmut Lotti. Hij wilde in het centrum voor illegalen iedereen een cadeautje bezorgen. Maar tijdens de kerstperiode konden we in het centrum niemand bereiken. Alles was dicht.

Heeft de populairste burgemeester van de provincie ook goede voornemens?
Het klinkt niet origineel maar ik ga iets aan mijn gewicht doen. Als burgemeester eet en drink je overal iets mee en dat merk ik op den duur. Vroeger speelde ik tot viermaal per week volleybal en tennis en nu doe ik niets meer. Daar gaat in 2007 verandering in komen. Ik ga fietsen met enkele vrienden en terug meer tennissen. Een ploegsport zit er niet in want het is te moeilijk om mij op vaste uren vrij te maken.

Steven VAN TRICHT, Guy VAN NIEUWENHUYSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio