Coalitie lukt op de valreep

Print
Willebroek - N-VA, kartelpartner van CD&V, zorgde tot vrijdagavond voor politieke heibel. Alles wat eerder beklonken was, bleek helemaal niet rond te zijn bij N-VA. De voordracht van de schepenen moest wel vrijdag voor 24u binnen zijn.
BR>
Wat het moment van de nieuwe coalitie moest worden, eindigde vrijdagochtend in mineur. Terwijl de persconferentie moest starten, werden een verdieping hoger bij N-VA nog de laatste details van het akkoord uitgevochten. Of het plotse opduiken van Groen! in de nachtelijke coalitiebesprekingen roet in het eten had gegooid, is nog niet duidelijk.

Toen het al 9.20u was geworden, moest burgemeester Marc De Laet (sp.a) de woorden van Sofie Bradt (CD&V) bevestigen. ”Er is een probleem met coalitie- en kartelpartner N-VA.” Er zat voor de burgemeester niets anders op om zich nog een keer voor de afwezige N-VA te verontschuldigen en de persconferentie af te blazen.

De hogere partij-instanties van N-VA kwamen er aan te pas om de schepenknoop en inhoudelijke problemen te ontwarren. Om 18u raakte bekend dat Jan Van Ingelgem (N-VA) de eerste drie jaar van de legislatuur het schepenambt opneemt. Hij wordt nadien opgevolgd door Eddy Bevers (N-VA).

Ook bij CD&V is de schepeninvulling verrassend. Uittredend schepen Sofie Bradt zetelt niet als schepen. Nieuwkomer Tinneke Huyghe en oud-gediende Fons Moortgat zetelen wel in het college.

Sofie Bradt wordt wel voorzitter van de sociale huisvesting in plaats van Karel Muyshondt (sp.a).

”Een evenwichtig en betaalbaar woonbeleid is een van de grote uitdagingen. Een dialoog met de sociale woonwijken moet leiden tot aangename wijken”, meent Bradt. Ze treedt in de gemeenteraad ook op als fractieleider.

Burgemeester Marc De Laet deelde mee dat de positie van OCMWvoorzitter niet wordt ingevuld als schepenambt. Het OCMW-voorzitterschap is maar voor anderhalf jaar in handen van uittredend OCMW-voorzitter Marcel Borghys.

Hij wordt nadien opgevolgd door uittredend schepen Marc Van Gyseghem (sp.a). In het OCMW heeft sp.a drie en de coalitiepartner drie raadsleden waarvan twee voor N-VA. De andere sp.a-schepenen, Jan Van Lerberghe, Griet Reyntiens en Guido Kerremans, waren eerder al bekend.

De bevoegdheden moeten nog verdeeld worden over de schepenen.

Bij sp.a zit onder meer veiligheid, cultuur, lokale economie, financiën, sociale zaken, feestelijkheden, milieu en onderwijs.

Voor CD&V/N-VA zijn er deelgemeenten, ruimtelijke ordening, openbare werken, verkeer, mobiliteit, sport, jeugd, speelpleinwerking en samenlevingsopbouw.
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio