Mechelen investeert fors in cultuur

Print
Mechelen - Nog meer dan de voorbije bestuursperiodes zet Mechelen in op cultuur. Hieronder bundelen we de opvallendste voornemens uit het akkoord van VLD-CDO-Groen! en het kartel sp.a-Spirit.
BR>
* De cultuurpas, met sterk verminderde prijzen, moet uitbreiden naar bioscoop- en concertbezoek.
* Een culturele scholentournee moet jongeren laten kennismaken met cultuur. Een pop- en rockplan moet hen aanzetten tot actieve cultuurbeleving.
* Het niet-professionele verenigingsleven krijgt dubbel zoveel subsidies.
* Meer kunst in het straatbeeld: dat kan beeldende kunst zijn op openbare pleinen of een evenement dat kunst doen leven. Maar ook gedichten op vuilniszakken of een dagelijks klank- en lichtspel op de Grote Markt behoren tot de mogelijkheden.
* In het cultuurbeleidsplan gaat meer aandacht naar de wijken en dorpen.
* Er komt een Huis van de Mechelse verenigingen: vergader- en repetitielokalen met een goedkope dienstverlening. Bij voorkeur wordt dit een project in de sociale economie.
* Het Masterplan voor het Cultuurcentrum wordt afgewerkt met de herinrichting van het auditorium tot een volwaardige professionele vlakke vloerzaal, een cultuurcafé, aanpassing van De Maan en de uitbouw van een kunstenplein.
* Ook een grote, multifunctionele podiumzaal voor muziek, theater, musical en cabaret staat in het beleidsplan. Om deze te realiseren, zoekt de stad actief steun bij de hogere overheid en privépartners.
* De Academie voor Beeldende Kunsten en het Conservatorium barsten uit hun voegen. De stad voert de plannen voor uitbreiding door.
* Twee fuifmanagers bieden ondersteuning bij de organisatie van wijk-, dorps- en buurtfeesten.
* Mechelen gaat ook een groot evenement voor straattheater opzetten, evenals een tweejaarlijks kunstenfestival.
* Elke drie jaar wordt een groot cultureel evenement georganiseerd, vergelijkbaar met Stad in Vrouwenhanden.
* Mechelen stelt zich kandidaat als culturele hoofdstad van Europa in 2015.

SVH
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio