Willebroekse coalitie probeerde Groen! te verleiden

Print
Willebroek - De op de valreep gevormde coalitie tussen sp.a en het kartel CD&V/N-VA is onrechtstreeks bereikt onder druk van Groen!. Het verloop van dat lastminuteoverleg kwam afgelopen weekend boven water.
BR>
De groenen werden donderdagnacht plots van hun bed gelicht om deel te nemen aan de onderhandelingen, toen bleek dat er een flink haar in de boter zat bij een deel van N-VA. CD&V besliste om verkozene Jan Van Ingelgem los te weken van N-VA en dan nog Groen! aan de coalitie toe te voegen, om zo de vereiste meerderheid van de zitjes in de gemeenteraad te halen. Ook de sp.a nam aan het overleg deel, dat tot 5u 's ochtends duurde.

Enkele uren later was de pers uitgenodigd om de coalitie van sp.a en kartel CD&V/N-VA als definitief te horen. Als N-VA niet tekende, zo spraken de partijen op het geheime overleg af, dan zouden de onderhandelingen met Groen! in de namiddag (afgelopen vrijdag) doorgaan tot de finish. Want voor middernacht moesten de voordrachten van de schepenen in orde zijn.

Nadat was uitgelekt dat zowel CD&V als sp.a had getekend voor de voordracht van Jan Van Ingelgem, stond zowat iedereen bij N-VA op ontploffen. Later op de dag zou blijken dat de nationale tenoren van de diverse partijen zich met de zaak bemoeiden om alsnog het akkoord uit de brand te slepen. Plots was Groen! niet meer nodig.

Onder andere Kristof Calvo (Groen!) bevestigt het verhaal, maar wil naar geen enkele partij natrappen. "Wij zullen constructief oppositie voeren." Jan Van Ingelgem stelt dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt en zich opnieuw volop engageert met N-VA. Bij de andere politieke partijen wordt op zijn zachtst gezegd de wenkbrauwen gefronst over het vreemde verloop van deze coalitievorming.

JB
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio