Anti Tuttenfrut Team in actie

Print
Turnhout - Een ploeg van een Nederlands bedrijf maakt op dit ogenblik de Gasthuisstraat kauwgomvrij. Na veertien dagen is de helft van de straat al opgepoetst. Een dure karwei, want het werk in de Gasthuisstraat kost de stad ongeveer 6.000 euro.
BR>
Zaterdag was niet alleen de Nederlandse ploeg aan de slag, maar ook het weliswaar minder efficiënte Anti Tuttefrutten Team (ATT). Dat laatste wilde vooral op een ludieke manier sensibiliseren om kauwgom voortaan niet achteloos weg te gooien op de straat. Het verwijderen van die kauwgom is immers een arbeidsintensieve bezigheid. Met een lagedrukstoomtechniek wordt de kauwgom van de straatstenen geweekt, waarna het toestel de resten wegzuigt. Dat gebeurt vlekje per vlekje, tot de hele straat is gereinigd.

"Deze actie in de Gasthuisstraat is voor ons een proefproject", zegt schepen van Openbare Werken Eric Vos (CD&V). "Er zijn diverse systemen op de markt, maar ze zijn niet allemaal even efficiënt. Van het resultaat dat we hier behalen, zijn we zeer tevreden. Ik liep gisteren door een lege Gasthuisstraat. Dan merk je het verschil onmiddellijk."

Bushaltes
In de Gasthuisstraat wordt nu gereinigd van de gevel tot de stoeprand. "We betalen per vierkante meter, maar sommige zones zijn duurder dan andere. De kritieke zones zijn de plaatsen waar voedsel wordt verkocht. Daar kleeft opvallend meer kauwgom op de grond. We zouden ook de bushaltes willen aanpakken, want dat zijn ook plaatsen waar kauwgom meer dan elders de straten ontsiert."

Het Anti Tuttefrutten Team probeerde zaterdag op ludieke wijze de bezoekers van de Gasthuisstraat te sensibiliseren. "We zijn er ons van bewust dat we dit werkje nog eens zullen moeten herhalen, maar willen de mensen toch bewust maken van het probleem", licht Eric Vos toe. "Het verwijderen van kauwgom is duur en arbeidsintensief, terwijl de mensen die kauwgom net zo gemakkelijk in de vuilnisbak hadden kunnen gooien."

Guy VAN NIEUWENHUYSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio