Vader en zoon Maes opvallende nieuwkomers in Arendonkse gemeentepolitiek

Print
Arendonk - Karel Maes (47) en zijn zoon Benny (24) werden met de gemeenteraadsverkiezingen verkozen op de lijst van de nieuwe politieke partij A+ (Arendonk positief). Omdat ze niet samen mogen zetelen laat Karel het gemeenteraadszitje over aan zoonlief. Zelf hoopt hij verkozen te worden in de OCMW-raad.
BR>
Een dagje later dan in de meeste Vlaamse gemeenten wordt in Arendonk de gemeenteraad geïnstalleerd. Op 3 januari legt Benny Maes er de eed af als raadslid. Zijn partij A+ verraste vriend en vijand door in één klap vier zetels binnen te halen. Veel voordeel heeft de partij daar niet uitgehaald. CD&V/N-VA ging opnieuw met sp.a een coalitie aan en groentje A+ belandde op de oppositiebanken. "Nochtans hadden we heel graag deel uitgemaakt van de bestuursmeerderheid", vertelt Karel Maes. "Maar CD&V heeft met ons geen contact gezocht, laat staan uitgenodigd voor een gesprek. Een grote teleurstelling, maar zo weten we wel meteen hoe politiek werkt."

Structuur
Het is een publiek geheim dat Karel Maes niet geliefd is bij enkele prominenten van CD&V en sp.a, om niet te zeggen volksvijand nummer 1. In een niet zo ver verleden was hij immers één van de oprichters van het actiecomité dat succesvol de grootschalige uitbreiding van het industriegebied Hoge Mauw tegenhield.

Door zijn bloedverwantschap met Benny mag Karel wel niet zetelen in de gemeenteraad. Gaat hij zijn zoon toch niet influisteren hoe hij zich moet gedragen op de gemeenteraad? "We zullen elkaar wederzijds adviseren, want onze pa gaat wellicht verkozen worden voor de OCMW-raad", glimlacht Benny. "Bovendien heb je in de gemeente- of OCMW-raad als oppositielid weinig inbreng, laat staan macht. Maar we zullen elk dossier kritisch opvolgen. We moeten absoluut vermijden dat er zaken gebeuren zoals tijdens de jongste gemeenteraad. De begroting, gemeentebelastingen en subsidies voor 2007 werden toen in enkele minuten goedgekeurd zonder dat er één vraag werd gesteld."

A+ zit te popelen om de Arendonkse politiek te kleuren, maar zes jaar oppositie is lang. Bovendien heeft het verleden bewezen dat lokale partijen in Arendonk geen lang actief leven beschoren zijn. 'Political watchers' menen dat A+ op termijn ook gaat verpieteren. "Die andere partijen hadden wel geen structuur", zegt Benny Maes. "Wij hebben een bestuur, veel jonge mensen, stuurgroepen en binnenkort ook officiële leden met een partijkaart."

Dirk STERCKX

www.arendonkpositief.be
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio