Dubbel feest in Retie

Print
Retie - Illyas en Ranya betasten de pakjes onder de kerstboom. In de woning van dit moslimgezin krijgt ook Kerstmis een plaatsje. "En met oudjaar vieren we het Offerfeest", lacht Inge Bruurs. "Dubbele feesten, daar zegt toch niemand nee tegen." Retie
BR>
Inge Bruurs is de moeder van Illyas (3) en Ranya (2). Ze bekeerde zich tot de islam nadat ze haar man Said Abrddane had leren kennen. "We zijn allebei moslim, maar vieren toch Kerstmis met mijn ouders. Die traditie zit er in. Dat feest willen we niet overslaan." Ook Said houdt van de kerstsfeer. "Natuurlijk", zegt hij. "Ik ben toch ook hier opgegroeid. Bij mijn ouders in Mechelen staat geen kerstboom, maar hier wel. De kindjes vinden het prettig."

Kerstmis is voor de Said en Inge gezellig tafelen met haar ouders. Inge's mama bereidt het kerstdiner. Na de soep gaan de pakjes open. Maar op het einde van de week is het alweer feest. Het is dan oudjaar, maar dat valt dit jaar samen met het Offerfeest. Ook dat slaan Inge en Said niet over. Said trekt 's ochtends al naar de moskee voor het gebed. "We offeren geen schaap", zegt Inge, die vegetarisch is. "Het Offerfeest is trouwens veel meer dan die slachtpartij. Dat is het beeld dat niet-moslims er helaas van hebben. Het geld dat we niet besteden aan een schaap, sturen we op naar minderbedeelden. De voorbije jaren hadden we keuze genoeg: de tsunami, de aardbeving in Pakistan. Hopelijk blijven we dit jaar van die ellende bespaard."

De ouders van Said offeren wel een schaap, waarvan ze een derde afstaan aan armen. "Mijn moeder en zussen bereiden traditionele koekjes en thee", vertelt Said. "Eigenlijk duurt het Offerfeest in Saids familie een hele week", vult Inge aan. "De hele familie komt langs. Het is zo'n beetje zoals nieuwjaar bij ons. Het brengt de mensen weer wat dichter bij elkaar. Het Offerfeest is het moment om familieruzies bij te leggen. Ook de buren worden uitgenodigd."

Voor het Offerfeest steken Said en Inge hun kindjes in het nieuw. "Maar geen traditionele kledij", lacht Said. "Ik heb zelf wel een djelaba, maar die heb ik nog nooit aan gehad." Nu vallen oudjaar en het Offerfeest samen. Hoe gaan ze dat dan vieren? "Dat was ook mijn eerste vraag", vertelt Inge. "We vinden oudjaar wel een fijn feest, maar met de kleine kindjes blijft dat normaal toch beperkt. We kijken teevee en genieten van het vuurwerk." Wordt er in Saids familie een fles champagne gekraakt om middernacht? "Dat zal dan toch Samsonchampagne of Jip-en-Jannekeschuimwijn zijn", proest Inge uit. "In Saids familie wordt geen alcohol gedronken. Dat is een moslimvoorschrift. Ze stellen zich daar zelfs geen vragen bij. De moeder van Said is in het Rifgebergte opgegroeid. Ze heeft nooit schoolgelopen en is een strikte traditie gewend.

Traditie is godsdienst en godsdienst is traditie. Ik stel me wel eens vragen. Mijn eerste vraag is altijd waarom. Waarom is alcohol verboden? Voor hen is dat vanzelfsprekend. Ook voor Said. Hij kreeg het van thuis mee. Overigens, ik drink ook geen alcohol meer, hoor. Tijdens het kerstdiner drinken alleen mijn ouders een glaasje wijn." Wordt er gekust als het nieuwe jaar aanbreekt? "Natuurlijk", knipoogt Inge. "De vrouwen kussen de vrouwen, de mannen kussen de mannen. Mannen en vrouwen vieren wel samen in het gezin van Said, maar ik ga zijn broer niet kussen. Dat is uitgesloten."

Inge viert het Offerfeest in het gezin van Said. Maar haar schoonmoeder neemt niet deel aan het kerstfeest in haar huis. "Dat is voor haar nog een stap te ver", weet Inge. "Precies door haar afkomst." Dat Inge en Said voor elkaar kozen en samen een gezin wilden stichten, was ook aan twee kanten een probleem. "Mijn papa zag ook alleen maar de negatieve dingen van Marokkanen. Als er dan zo ene met zijn enige dochter naar huis komt, is dat best even slikken. Toch zijn de verschillen niet zo groot, hoor." Said lacht: "Christenen slachten met Kerstmis toch ook een kalkoen."

"We lenen in onze feesten ook steeds meer uit andere culturen", meent Inge. "We vieren zelfs al het Chinese nieuwjaar. Dan staat de hele Carrefour vol met spulletjes voor dat feest. De verschillen maken het zelfs boeiend, maar we focussen te vaak op de negatieve verschillen."

Als Saids moeder er ooit niet meer is, is de kans groot dat Inge voor haar familie een Offerfeest moet organiseren. "Ik heb daar al eens bij stil gestaan", zegt ze, "dat ik dat moet doen. Maar dat lukt me wel. Alleen zal hier geen schaap met een pels in onze garage hangen."

Guy VAN NIEUWENHUYSEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio