'Huis Hoste' is bijna monument

Print
Antwerpen - De Vlaamse regering heeft de winkel en de woning in de Antwerpse Quellinstraat 11 op de lijst met monumenten gezet, die in aanmerking komen voor bescherming. Huis 'Claus', naar een ontwerp van architect Huib Hoste, heeft architectuurhistorische waarde. Het pand is in slechte staat, maar de gevel is intact.
BR>
Huib Hoste (1881-1957) was een van de markantste figuren van de Belgische avant-garde uit het interbellum. Nadat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland De Stijl en Mondriaan had leren kennen, paste hij hun strenge principes toe op de bouwkunst. Zijn beroemdste ontwerp was het geniale Zwarte Huis in Knokke, dat nog niet zo lang geleden na een lange strijd definitief gered werd.

Het was ook Hoste die Le Corbusier uitnodigde om samen een plan in te dienen voor de Linkeroever. Het bleef bij een droom. Wél realiseerde Hoste in Antwerpen de bewaarde woning Panzer in de Tentoonstellingswijk en zes winkelhuizen. Vijf van die winkels gingen al tegen de vlakte. Alleen in de Quellinstraat 11 staat er nog één overeind, dat opvalt door zijn grote glaspartijen en boogvormige gevel.

Het pand werd samen met vier belendende gebouwen opgekocht door het Hylitt Hotel dat uitbreiding zocht. Hylitt wilde alles slopen, maar dat plan werd geblokkeerd toen het huis van Hoste op een voorlopige lijst van beschermde gebouwen belandde. In 2004 werd het daar weer van geschrapt, maar nu lijkt een definitieve bescherming in de maak.

Pittig detail: Huib Hoste was de ontwerper van een van de beroemdste hotelgebouwen van België. Zijn Noordzeehotel in Knokke was jaren lang de inzet van een strijd tussen projectontwikkelaars en kunstliefhebbers. Het hotel werd in 2003 afgebroken...

Patrick VAN DE PERRE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio