Recordjaar voor Zoo

Print
Antwerpen - De exacte cijfers worden nog niet bekendgemaakt, maar de KMDA (Zoo en Planckendael) heeft een financieel topjaar achter de rug. Met de overschotten worden de schulden vervroegd afgelost. "Nog meer investeren dan nu zou te veel ongemak opleveren voor de bezoekers en het personeel", zegt directeur Rudy Van Eysendeyk.
BR>
De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) investeert de komende vijf jaar minstens 40 miljoen euro in een ambitieus Masterplan voor de Antwerpse Zoo en Planckendael in Muizen. "Tien miljoen euro per jaar, waarvan drie miljoen subsidie en de rest uit eigen middelen", verduidelijkt Rudy Van Eysendeyk. "Meer kunnen we niet investeren, omdat het aantal werven dan te groot wordt en dat is niet aangenaam meer voor de bezoekers. In Planckendael legde minister Geert Bourgeois onlangs de eerste steen voor de nieuwe ingang. Er komen ook een nieuwe doorloopshop en een verblijf van 2,5 hectare voor tien olifanten."

In Antwerpen krijgen de giraffen en okapi's een groter verblijf. Het reptielengebouw wordt vernieuwd, en de aangekochte panden aan de Ommeganckstraat gaan plat voor een uitbreiding van de Zoo met 1,5 hectare. Het zelfbedieningsrestaurant Flamingo krijgt een nieuwe inrichting. "Dat heeft nu nog een hoog DDR-gehalte", vindt Van Eysendeyk. Ook het scholenrestaurant en 'grand café' Paon Royal aan het Koningin Astridplein worden opgewaardeerd. Verder komen er een compleet nieuw restaurant en een nieuw kantoorgebouw. Op 10 januari beslist de raad van bestuur welk architectenbureau het Masterplan mag uitvoeren.

Uniek in Europa
De KMDA ontving dit jaar 1,8 miljoen bezoekers, zes procent meer dan in 2005. Daarvan gingen er 1,1 miljoen naar de Zoo. In Planckendael liepen de bezoekersaantallen de voorbije twee jaar terug. "Slecht parkweer, met een te hete maand juli en een barre augustus, waren de enige reden", zegt woordvoerster Ilse Segers. "Een goed en lang najaar heeft veel goedgemaakt. De Zoo heeft het schitterend gedaan, ondanks de slechte omstandigheden van de jongste jaren. De werf op het Astridplein, de heraanleg van Ring en Leien, het natte weer: alles kan alleen maar beter worden."

De KMDA verkocht dit jaar 39.000 gezinsabonnementen, een stijging met veertien procent en een Europees record. Bovendien kreeg de organisatie de prestigieuze Research Award van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) als onderscheiding voor haar vele onderzoeksprojecten. En directeur Van Eysendeyk werd door de faculteit Politieke & Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen genomineerd als oud-student van het jaar.

"Het gaat goed met de KMDA", concludeert Van Eysendeyk. "De bezoekers geven meer uit, wat goed is voor onze merchandising, sponsoring en horeca. Daardoor kunnen we investeren in kwaliteit. Onze bedrijfsvoering is niet meer afhankelijk van de bezoekersaantallen."

Binnenkort beleeft de KMDA nog een ander historisch moment. "Na vijf jaar praten kunnen we eindelijk een convenant met de stad Antwerpen ondertekenen", zegt Rudy Van Eysendeyk. "Voor het eerst verklaart de stad formeel dat de Zoo 'van A' is. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor de promotie van de dierentuin. In ruil geeft de Zoo zijn archief in permanente bruikleen aan het Stadsarchief in het Sint-Felixpakhuis, en zijn zooölogische boeken aan de Stadsbibiliotheek."

Lex MOOLENAAR
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio