Alle hens aan dek voor vervroegd Offerfeest

Print
Antwerpen - Het islamitisch Offerfeest begint niet op 31 december maar al een dag vroeger. In Antwerpen vonden het voorbije weekend spoedvergaderingen plaats om voorbereidingen te treffen. "Alle slachtingen kunnen op een officiële manier een dag eerder plaatsvinden", maakt Abdellatif Akhandaf van de dienst integratie zich sterk.
BR>
Het Offerfeest vindt plaats op de tiende dag van de maand van de grote bedevaart naar Mekka. Het begin van die hadj-maand wordt in Mekka officieel vastgesteld. Dat gebeurt door met het blote oog naar de stand van de maan te kijken. Donderdagavond was het zo ver. Dat betekent dat het Offerfeest op 30 december kan beginnen en niet op 31 december, zoals aanvankelijk uitgerekend. Vrijdag bekrachtigde de raad van Belgische islamtheologen de beslissing vanuit Saudi-Arabië en 's avonds verspreidde de Moslimexecutieve het besluit onder de gelovigen.

In Antwerpen hadden de stedelijke diensten zo lang niet gewacht om al maatregelen te nemen. "Vrijdag hebben we de meeste medewerkers en vrijwilligers verwittigd", zegt Abdellatif Akhandaf. "We wilden het lange kerstweekend niet verspelen om in actie te schieten. Alles is nu zo goed als geregeld zodat de slachtingen een dag vroeger in goede banen kunnen worden geleid. We willen geen illegale thuisslachingen."

Concreet betekent het dat het slachthuis op 30 december na het gebed opengaat om duizenden families op te vangen met hun slachtschaap. Ook op de tijdelijke slachtvloer op Spoor Noord kunnen ze de hele zaterdag terecht.

Anders dan het begin en het einde van de vastenmaand ramadan moet het Offerfeest in alle landen gevierd worden op de dag dat het in Mekka plaatsvindt. Hoewel er ook op de tweede dag van het Offerfeest nog een dier mag worden geslacht, wachten de meeste Marokkaanse families daarop niet. Turkse moslims die vasthouden aan wetenschappelijke berekeningen en zich niet door Mekka laten leiden, vieren het Offerfeest in België daarentegen wél op 31 december.

FH
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio