Bisschop viert Kerstmis in circusring

Print
Antwerpen - Circusartiesten en kermisreizigers mochten gisterenochtend de kerstmisviering bijwonen in Circus Rose Marie Malter, dat momenteel zijn tenten opgeslagen heeft aan de Zuiderdokken in Antwerpen.
BR>
Wie de traditionele kerstmisviering dit jaar anders had willen beleven, moest gisterenmorgen in de tent van Circus Malter zijn. In het midden van de ring was een altaar neergezet en een internationaal circusgezelschap zat in een grote kring rondom pater Kristiaan Van der Linden, circuspastoor, die de dienst in goede banen leidde samen met de Antwerpse bisschop Paul Van den Berghe. Onder de ruim 400 aanwezigen bevonden zich andere reizende gezelschappen, zoals foorkramers en variétéartiesten, die per toeval in Antwerpen waren of speciaal voor de dienst waren afgezakt. Ook mensen van in de buurt waren zeer geïnteresseerd in de aparte kerstboodschap. "Wij organiseren deze kerstviering elk jaar en wij zien meer en meer mensen hier naartoe komen met Kerst", zegt Urbain Bensons, circusvrijwilliger bij uitstek. "Ik ken het circus nu al 14 jaar en pater Kristiaan overtreft zich elk jaar opnieuw. Hij zorgt ervoor dat de viering iedereen bereikt, jong en oud, van welke origine ook."

Moedertaal
Tijdens de viering mochten de verschillende nationaliteiten in hun moedertaal de kerstboodschap overmaken. Ook vier Kenianen, bekend als de ‘Kenia-boys’ met een bijzonder acrobatennummer, brachten in het Swahili hun kerstboodschap. "Het is fantastisch dat er zoveel verschillende mensen tegelijk hier Kerstmis vieren", lachen Safari en Sammy enthousiast. "Dat vinden we ongelooflijk en hebben we nog nooit ergens meegemaakt. Het lijkt wel één grote familie."

Politici
Oprichter Jean Gebruers is een beetje ontgoocheld over de afwezigheid van de politici. "Ik had graag wat mensen gezien van de stad en het gemeentebestuur. Tenslotte vragen wij al jaren om ons wat meer te steunen want wij moeten vechten om te overleven. Een circus is toch altijd plezier voor iedereen, daar moet ge als stad toch wat meer mee kunnen aanvangen?" Het publiek bracht een staande ovatie aan pater Kristiaan die slechts één boodschap had aan iedereen: zie elkaar graag.

Philippe SCHOENMAEKERS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio