Luc Janssens zet 'traditie' Kapelse burgemeester voort

Print
Kapellen - Luc Janssens (VLD) leidde gisterenavond in Kapellen zijn allereerste gemeenteraadszitting als waarnemend burgemeester. Dat doet hij ook de komende jaren. Daarmee wordt de 'traditie' dat in Kapellen een waarnemend burgemeester het heft in handen heeft, alleszins verdergezet.
BR>
Luc Janssens is niet alleen deze maand waarnemend burgemeester omdat de vorige, partijgenoot Koen Helsen, per 1 december député werd in het Antwerpse provinciebestuur. Janssens blijft in principe op post tot ergens in 2009, wanneer de volgende Vlaamse verkiezingen plaatsvinden. Zeker tot dan (en misschien ook nadien) blijft titelvoerend burgemeester Dirk Van Mechelen (ook VLD) Vlaams minister.

Die laatste liet zich ook haast de hele voorbije legislatuur 2001-2006 vervangen door Koen Helsen. De eerste twee dagen van die legislatuur waren er nog twee andere Kapelse politici even waarnemend burgemeester. De gouverneur had Van Mechelen beëdigd als nieuwe burgemeester, per 1 januari 2001. Maar ook toen was hij al minister en dus was hij wettelijk verhinderd dat ambt op te nemen.

Daarom werd uittredend eerste schepen Stef Adriaenssens (CVP) waarnemend burgemeester. Dat was hij op 1 en 2 januari 2001, tot tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad Koen Helsen werd gekozen tot eerste schepen en dus waarnemend burgemeester kon worden. Iets eerder tijdens de installatievergadering omgordde ook uittredend schepen Eric Dilliën (toen nog CVP, nu VLD) even de sjerp. En dat ongeveer een minuutje, tot Stef Adriaenssens de eed als gemeenteraadslid had afgelegd.

Katholieken

De legislatuur daarvoor, 1995-2000, had Kapellen ook al doorgemaakt met een waarnemend burgemeester. Jacky Buchmann, al Kapels burgervader sinds 1982, raakte in die zes jaar nooit benoemd omdat hij verwikkeld was in de zaak-Stuyck die draaide rond valse facturen. Hij kon die hele periode wettelijk wel waarnemend burgemeester blijven omdat hij ook de uittredende burgemeester 1988-1994 was.

Momenteel wordt Kapellen dus al bijna twaalf jaar onafgebroken geleid door een waarnemend burgemeester. En - als u nog volgt - ook eerder was dat al het geval. Toen Buchmann in de jaren tachtig voor de PVV federaal minister van Middenstand was, was partijgenoot Jan Kerremans baas in Kapellen. Kerremans - voormalig kabinetschef, dan adviseur en nu directeur van de cel Beleidsvoorbereiding Binnenlandse Zaken van vice-premier Patrick Dewael (VLD) - was waarnemend burgemeester van 3 december 1985 tot 10 oktober 1987. Toen Buchmann eerder gemeenschapsminister van Huisvesting was, werd hij niet vervangen, want die cumul was toen nog toegestaan.

En om het plaatje rond te maken, ook in langer vervlogen tijden had Kapellen even drie - katholieke - waarnemende burgmeesters. Frans De Backer vulde dat ambt in de periode 1921-1922 acht maanden in. Arthur Mariën deed dat in 1929-1930 drie maanden. En Simon Petrus Stokmans was zes maanden waarnemend burgemeester in 1941-1942.

Christophe MATTHIJSSENS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio