Vandalen op pad in de binnenstad

Print
Herentals - Vandalen trekken tijdens het weekend een spoor van vernieling door het centrum van Herentals.
BR>
"Elk weekend trekken vandalen een spoor van vernieling door het centrum", zegt schepen van Mobiliteit Kris Peeters (Groen!). "Dat gaat door de Zandstraat, via de Grote Markt en het Lantaarnpad en eventueel de Koppelandstraat naar de Augustijnenlaan. Vuilnisbakken worden gekieperd en in brand gestoken, bloembakken worden omgegooid en ruiten ingesmeten."

Politiechef Luc Smeyers van de zone Neteland neemt het probleem ernstig en begrijpt de irritatie van de buurtbewoners. Hij wijst erop dat vandalisme in het actieplan 'overlast' een belangrijk item is. "Maar dit is ook een maatschappelijk probleem. Het gaat om gedrag dat niet van vandaag op morgen verandert. Wij hebben al jaren in samenwerking met de scholen een megaproject gericht naar jongeren om ze te leren niet toe te geven aan groepsdruk en zelfstandig te denken. Verder hebben we overleg met café-uitbaters. Een derde maatregel is permanent toezicht. Sinds 2005 letten al onze ploegen speciaal op vandalisme."

Dat het probleem zo moeilijk aan te pakken is, zou ook te maken hebben met het feit dat het vandalisme in Herentals niet altijd op dezelfde plaats en hetzelfde tijdstip gebeurt. "We moeten ook het luik van de bestraffing bespreken", zegt burgemeester Jan Peeters (sp.a). "Misschien zou ook de gemeente straffen kunnen opleggen aan vandalen. Overigens is de boef die een paar weken geleden een etalage in de Zandstraat ingooide, ondertussen opgepakt."
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio