Dora toont kunst

Print
Vosselaar - 114 inwoners van de gemeente Vosselaar maakten vrijdag in Brussel gratis kennis met de unieke collectie precolumbiaanse kunst van Dora Janssen, de weduwe van dokter Paul Janssen. De kunstenares verwelkomde zelf haar dorpsgenoten in het museum. Het gemeentebestuur van Vosselaar organiseert in het voorjaar een nieuw bezoek.
BR>
De wereldvermaarde collectie precolumbiaanse kunst bevond zich jaren in de bunker van de villa van Paul en Dora Janssen langs de Antwerpsesteenweg in Vosselaar. Weduwe Dora bracht de collectie onlangs onder in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in het Brusselse Jubelpark. Het gemeentebestuur van Vosselaar liet vrijdag 114 inwoners in Brussel kennismaken met de unieke collectie.

Dora Janssen zorgde voor een hartelijk welkom. "Het is enorm sympathiek dat de gemeente dit bezoek heeft geprogrammeerd", reageert Dora Janssen. "Er zijn meer mensen op afgekomen dan verwacht. Thuis heb ik de kunst al wel getoond aan groepen Amerikanen, maar nog niet aan de inwoners van Vosselaar zelf."

De weduwe mengde zichzelf onder het publiek en gaf af en toe extra deskundige uitleg. De 114 bezoekers werden in groepjes ingedeeld en kregen informatie van Nederlandstalige gidsen.

Volzet

"De Vosselaarse kunstenaar Da- niël Vandenheede kwam met het idee voor het bezoek op de proppen. Burgemeester Josee Heykants-Jansens zorgde voor de contacten met Dora Janssen", legt Bert Joppen, cultuurbeleidscoördinator van Vosselaar, uit. "De inwoners hebben in Vosselaar al die tijd bewust of onbewust naast een mooie kunstcollectie gereden zonder dat ze er iets van konden bewonderen. Het bezoek aan het museum was in twee dagen volzet."

Door het grote succes organiseert de gemeente een nieuw bezoek aan het museum, vermoedelijk op een zaterdag in april 2007. Voor dat bezoek zijn intussen ook al tachtig inwoners ingeschreven.

Dora Janssen woont voorlopig nog in Vosselaar, maar verhuist binnenkort naar Elsene. Haar villa is intussen verkocht aan makelaar Peter Heeren.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio