Nog nooit sneeuw gezien

Print
Balen - Toen de Thaise Nujan zo'n zeven jaar geleden in het huwelijksbootje stapte met Ivo Molenberghs, kwam ze samen met haar dochters, Tom (13) en Em (19) in België wonen. Van Kerstmis hadden ze nog nooit gehoord, en aan de winterse koude was het best even wennen. Ondertussen zijn ze goed geïntegreerd en vieren ze kerst op z'n Vlaams.
BR>
Een groot deel van de Thaise bevolking is boeddhistisch. Zo ook Nujan en haar kinderen. Ze gaan dus niet naar de kerk, maar naar de Boeddha-tempel. "Enkele keren per jaar bezoeken we de boeddhistische tempel in Antwerpen, om offergaven te schenken", vertelt Em.

Het hoeft dus niet te verbazen dat de katholieke kersttraditie hen totaal onbekend was. "In Thailand kennen we dat gewoon niet. Je had het gezicht van onze oma moeten zien toen we haar foto's toonden van de kerstsfeer hier! Vooral sneeuw is voor een Thai iets merkwaardigs. En het feit dat het hier zo koud is. Dat was voor ons allemaal een grote aanpassing."

Het fenomeen cadeautjes kennen ze dan weer wél in Thailand, gelukkig maar. Al loopt het niet zo'n vaart als bij ons.

"De overgang van oud naar nieuw wordt wel gevierd", legt Nujan uit. "Daar komen dan ook cadeautjes bij te pas, maar meestal alleen voor de ouders en de naaste familie. Zeker wie op het platteland woont en leeft van wat de rijstvelden opleveren, heeft simpelweg niet genoeg middelen om al die cadeau's te bekostigen."

Sinds ze in België zijn, vieren ze Kerstmis gewoon mee. Toch is er in huis geen kerstboom te bespeuren. "Tja, dat heeft eerder met plaatsgebrek te maken", lacht Em. "Er staan hier al zoveel planten in huis, dat we het maar houden op een kerststuk en een kleine kerstboom."
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio