Cafébaas maakt kunst

Bodo Van de Voorde (64) staat in het Mechelse al jaren 'achter den toog'. Wat hij daarnaast zoal met cd-hoesjes doet, ontdek je tussen 17 december en 28 januari aan de cafémuren van De Graspoort in de Begijnenstraat in Mechelen.

BR>

Bodo Van De Voorde, geboren in Dendermonde maar "Mechelaar sinds mijn tienertijd" (sic), stond als dertiger al achter de schenkbank. Begin jaren zeventig tapte hij in De Verloren Zoon, een vroegere kroeg op de Mechelse Vismarkt. Later werd hij eveneens cafébaas van 't Klapgat aan de Wollemarkt. Vandaag helpt hij dorstige wandelaars in Domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver graag aan een pint. "Café houden en met de mensen 'klappen' houden me zo al zeker dertig jaar bezig", zegt Van de Voorde. Zijn artistieke passie stamt dan weer uit zijn kindertijd. "We beginnen allemaal met kunst. Alleen doen sommigen dit hun hele leven voort."

Toch toont Van de Voorde zijn levenswerk zelden. "Naast mijn permanente collectie in galerie den Heeck in Hingene (Bornem), exposeer ik nu voor de vierde keer. Ik ben weinig met tentoonstellen bezig. Maar als ze me vragen, doe ik mee! Al was het maar om thuis wat plaats vrij te maken", lacht Van de Voorde.

Bodo Van de Voorde hoeft hiervoor geen metershoge canvassen te verhuizen. "Ik stel cd-hoesjes tentoon. Deze versierde ik onder meer met tekeningen en schilderijen", gaat hij voort. Waarom hij kunst uit cd-hoezen maakt? "De doorschijnende exemplaren kennen we allemaal. Toch zullen ze binnen tien jaar waarschijnlijk verdwijnen. En dat maakt die hoesjes net interessant."

Maar wie denkt dat de expo ook naar Bodo's muzikale caféjaren op de Vismarkt verwijst, heeft het mis. "Zo nostalgisch ben ik niet", zegt hij beslist. "Al blijven cafés me wel inspireren. Als cabaretschrijver baseer ik me op honderden toogverhalen. De kans bestaat dus dat Mechelaars hierin anderen en, wie weet, zichzelf herkennen."

Cafégeheimen geeft Van de Voorde voorlopig niet prijs. "Hiervoor moet mijn cabaret eerst een paar uitvoerders vinden. Tijd zat, want eind maart stop ik met tappen. Dan kijk ik moeiteloos en ongeremd op dertig jaar 'toogklap' terug. Inspiratie verzekerd!", besluit Bodo Van de Voorde.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio