Twee zeilers kapseizen

Print
Schoten - Een 18-jarige Schotenaar en een 19-jarige Kapellenaar pakten vrijdag de schrik van hun leven. De zeilers belandden in het Galgenweel op Linkeroever nadat hun vaurien was gekapseisd. Leden van de Koninklijke Liberty Yacht Club redden het duo uit het koude water. De Antwerpse brandweer 'takelde' het bootje.
BR>
Een verkeerd manoeuvre of een 'foute' windstoot deed vrijdag rond 13.30u een zeilbootje, een zogenaamde vaurien, omslaan in het Galgenweel op Linkeroever. De twee opvarenden, een 19-jarige uit Kapellen en 18-jarige uit Schoten, vielen in het koude water. Op eigen kracht klommen ze op de zijkant van het gekap-seisde scheepje.

"Wij waren thuis en zagen hen drijven", vertellen de broers Dries en Daan Van den Abbeele. Zij wonen op Linkeroever met zicht op het Galgenweel en zijn ook lid van de Koninklijke Liberty Yacht Club (KLYC), een van de vijf clubs actief op het weel. "We hebben onmiddellijk een verantwoordelijke van onze club gebeld en zijn dan met ons mama naar hier gereden."

De toegesnelde verantwoordelijke was KLYC-secretaris Raymond Bassette, die ook op Linkeroever woont. "Ik heb de eerste de beste motorboot gepakt en ben met hun mama naar de twee zeilers gevaren. We hebben ze onmiddellijk aan boord gelaten. Gelukkig waren ze warm aangekleed. We pikten de omgeslagen vaurien aan, maar toen kreeg ik problemen met de motor van mijn bootje."

Daan Van den Abbeele twijfelde niet en snelde met een tweede motorbootje te hulp. Hij kreeg het gezelschap van een pompier, want de Antwerpse brandweer was ondertussen massaal gearriveerd. Bootje nummer twee nam de twee slachtoffers over en bracht hen aan wal. Met lichte onderkoelingsverschijnselen werden de twee naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht.

De pompiers ontfermden zich over de gekapseisde vaurien. Eens aangemeerd met behulp van de brandweerboot trokken enkele spuitgasten het bootje met blote handen en spierkracht op de kant. Eind goed, al goed.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio