Sidaliens zijn hun madam niet vergeten

Irène de Bélie, die in 1949 mee aan de wieg stond van het Duffelse aluminiumbedrijf Sidal, werd vorige week begraven in haar woonplaats Hove. Heel veel Sidaliens woonden de uitvaartliturgie bij. Ze waren hun madam nog lang niet vergeten.

BR>

Irène de Bélie (75) werd op 16 februari 1931 in Bütgenbach geboren. Haar vader werkte namelijk als beroepsmilitair in Elsenborn. In de jaren '40 en '50 verbleef het gezin in Duffel. "Mijn grootvader werkte inmiddels in het militaire hospitaal in Berchem. Ondanks de oorlogsjaren was deze periode voor mijn moeder een zalige tijd. Ze liep school in Duffel en was een van de steunpilaren van de Chiro. Hier vielen de kwaliteiten van de hoofdleidster al op", vertelt haar zoon Guy Craps.

Na haar studies begon Irène de Bélie in 1949 haar carrière bij Sidal als directiesecretaresse. Het bedrijf was pas opgestart op de plaats van een oude nikkelfabriek. Ze groeide in de job en werd later directeur van de aankoopdienst. "Sidal was niet zomaar een werk, het werd dé plek waar ze zich ten volle kon ontplooien. Ze reisde steeds meer voor zaken en werd de aluminium lady from Duffel", aldus Guy Craps. Irène de Bélie eindigde haar loopbaan bij Sidal in 1991 als secretaris-generaal. Het bedrijf was toen net door Hoogovens Aluminium overgenomen.

Irène de Bélie ging geregeld de fabriek in en was bij het personeel zeer geliefd. Dat zegt ook Simonne De Vos, jarenlang haar trouwe medewerkster. "Mevrouw de Bélie was mijn directeur en werd een vriendin voor het leven. Ik zeg altijd dat ik tot mijn achttiende door mijn moeder ben opgevoed en daarna door mevrouw de Bélie."

"Wat haar vooral typeerde, was haar sociale ingesteldheid. Ze had een enorm drukke agenda maar haar deur stond altijd voor je open. Het was zo aangenaam om voor ons madam te werken. Zo noemden we haar. Niet omdat er een afstand zou bestaan tussen haar en het personeel. Neen, het was eerder een troetelnaam."

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio