75-jarige krijgt titel ere-schepen

Voor zijn jarenlange staat van dienst in de Laakdalse gemeenteraad ontving uittredend raadslid War Heylen (75) deze week de titel van ereschepen. Met Heylen verdwijnt een monument uit de Laakdalse gemeentepolitiek.

jmartynowski

BR>

De politieke carrière van schrijnwerker War Heylen uit Veerle (Laakdal) ging in 1971 van start. Na de gemeentefusies van '76 zetelde hij onafgebroken in de Laakdalse gemeenteraad, waar hij van '87 tot '89 en van '92 tot '2000 schepen was. Hij stond aan de wieg van de LD (Laakdalse Democraten), verhuisde later naar VLD en de jongste jaren zetelde hij als onafhankelijk raadslid.

"Tijdens de voorbije 35 jaar heb ik heel wat woelige watertjes doorzwommen, waarbij ik in alle omstandigheden de belangen van de bevolking behartigd heb", begint War zijn verhaal. "Ik heb in vier colleges mijn zegje gedaan, onder drie verschillende burgemeesters en drie verschillende secretarissen en ik bewaar er de beste herinneringen aan. Ik ben fier op een aantal mooie realisaties zoals de aankoop van het natuurgebied en de ambachtelijke zone aan De Roost in Veerle."

War ging steeds tot het uiterste en over zijn occasionele opvliegendheid en legendarische koppigheid doen tal van anekdotes de ronde. Zo ramde hij na een tumultueuze zitting van het schepencollege de wagen van SP-schepen Richard Laermans. Ooit pleitte hij voor een subsidie voor een drumband, en omdat hij zijn zin niet kreeg, betaalde War die uit eigen portemonnee. Nadat hij tevergeefs ijverde voor de restauratie van een gebouw achter de pastorij in Vorst-Meerlaar, kroop Heylen dan maar zelf op het dak.

En nog niet lang geleden moest burgemeester Patrik Vankrunkelsven (Nieuw&VLD) de hevig bloedende Heylen op de gemeenteraad verzorgen, nadat deze met zijn fiets gevallen was.

Parkinson

Op zijn vijfenzeventigste is Heylen nog bijzonder populair in Laakdal. "Veel mensen vroegen me waarom ik in oktober niet meer opkwam", vertelt Heylen. "Maar door mijn ziekte van Parkinson weet ik niet hoe ik me morgen zal voelen. Als geïnteresseerde burger zal ik nog in de verkeerscommissie zetelen, want ik wil mij blijven inzetten voor mijn gemeente. Als je voor iets gaat, moet je doorzetten is mijn motto!"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners