Uitvinder Duvel herleeft in boek

Uitvinder Duvel herleeft in boek

Uitvinder Duvel herleeft in boek

Print
Puurs - Als eerbetoon aan haar ouders en in het bijzonder aan haar vader Albert Moortgat, heeft dochter Gabriëlla een boek uitgebracht. Doe nooit onbezonnen zaken was het motto van de uitvinder van het Duvel-bier en is meteen ook de titel van het boek. Gabriëlla Moortgat brengt eerbetoon aan ouders
BR>
Op enkele meters van de vaste stamtafel van Albert Moortgat in het café naast de brouwerij in Breendonk (Puurs), licht schrijver Jan Veestraeten het boek toe. "Elke morgen stipt om 11u was Albert Moortgat hier aan deze stamtafel terug te vinden. Het hondje van cafébazin Titus zette er ook zijn klok op gelijk. Het stormde steevast iets voor 11u naar de overzijde van de straat om mijnheer Albert op te wachten en naar zijn stamtafel te begeleiden", vertelt Jan Veestraeten.

Hij en Werner Van Dam, vertrouweling en raadsman van de inmiddels 82-jarige Gabriëlla Moortgat, namen op haar vraag de uitwerking van het boek voor hun rekening. Het opzoekingswerk, schrijven en publiceren van het boek nam precies een jaar in beslag. "We zijn gestart met een schriftje van Albert Moortgat waarin hij in dagboekstijl een en ander had neergepend. Het ging om enkele tientallen geschreven bladzijden", aldus Veestraeten.

Ereburgemeester

Ook in de archieven van het justitiepaleis gingen ze op zoek. Albert Moortgat kreeg na de Tweede Wereldoorlog een proces aan zijn broek, inclusief veroordeling, voor vermeende collaboratie. "Duidelijk vermeend. Vandaag zou dit een gerechtelijke dwaling heten. Hij heeft nadien alle eerherstel gekregen en draagt nog steeds de titel van ereburgemeester van Breendonk", herhaalt Gabriëlla Moortgat klaar en duidelijk de woorden van de schrijver.

Rode draad in het verhaal van Albert Moortgat is de brouwerij die hij zijn hele leven heeft geleid. In 1871 telde België 3.425 brouwerijen en was liefst twaalf procent van het kiezerskorps cafébaas. "Niet iedereen mocht toen stemmen en cafébazen duidelijk wel. In 1910 waren er in Breendonk 113 cafés of één herberg per twintig inwoners", verduidelijkt Jan Veestraeten.

Doe nooit onbezonnen zaken brengt een tijdsbeeld, namelijk de levensperiode van Albert Moortgat. Het boek eindigt met zijn sterfdatum, 14 september 1983. Het boek telt 175 bladzijden en enkele historische foto's. Het kost 25 euro.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio