Jongeren herkennen conservatieve moslim die tegen Marokkaanse muziekavond was

"Die gast? Dat is den Tarik van moskee Bangladesh." De foto van de conservatieve moslim die gisteren in Gazet van Antwerpen stond geeft bij alle jongeren op de Turnhoutsebaan direct een gevoel van herkenning. De jongeman ontraadde bezoekers naar de Marokkaanse muziekavond in De Roma te gaan. De meisjes spreken met lichte ergernis over de bekeerzucht van Tarik en zijn vrienden, bij de jongens roept die vroomheid juist ontzag op.

jmartynowski

BR>

Zeggen dat de feiten die zich zaterdagavond afspeelden voor De Roma gisteren de talk of town waren in Borgerhout, is overdreven. De meeste jonge Marokkaanse Belgen wisten niet eens dát er iets gebeurd was.

De leerlingen van het Instituut Maris Stella-Sint-Agnes, op een boogscheut van De Roma, vallen totaal uit de lucht als we hen het krantenknipsel onder ogen schuiven. Maar ze herkennen wel direct de figuren op de foto.

"Dat is Tarik, een neef van me", zegt een Marokkaans meisje van 14. "Samen met andere neven en vrienden spreekt hij hier dikwijls de jonge meisjes aan. Toen we deze zomer in de hitte een T-shirt met korte mouwen droegen, kwam hij ons vertellen dat we onze armen moesten bedekken."

"We moeten goede moslims zijn" De meisjes voelen zich niet geïntimideerd. "We laten die jongens maar zeggen en doen. Ik trek het me niet aan en loop gewoon door. Echt lastig doen ze nooit, ze sporen ons alleen aan om goede moslims te zijn. Maar als ze nu ook al toegangstickets afnemen van jonge bezoekers, vind ik wel dat ze te ver gaan. Dat is gewoon belachelijk." Aan de overkant van de Turnhoutsebaan, in de groentewinkel waar veel Marokkanen hun verse producten komen inslaan, roept de krantenfoto evenveel herkenning op. "Ja, dat is Tarik. Hij komt elke dag met zijn vrienden bidden in moskee Bangladesh aan de Turnhoutsebaan. Ze zijn goeie klanten van me. Na het gebed om 17u kopen ze hier groenten en fruit", vertelt de jonge twintiger aan de kassa. Ook de kassahouder werd al verscheidene malen door de conservatieve moslims aangemaand om naar de Koran te leven. "Het zijn allemaal jongens die zich nog niet zo lang tot de islam hebben bekeerd en die nu op hun beurt nieuwe bekeerlingen willen maken. Ze houden jongens in de winkel en op straat tegen. Ze zeggen mij dat ik genoeg moet bidden, geen slechte woorden mag spreken, niet stelen en niemand mag slaan. Ik antwoord dan altijd: 'ja ja'. Maar eigenlijk bid ik nooit. Ik bewonder ze omdat ze laten zien dat ze echt geloven. Ik hoop dat die drang om te bidden ook bij mij binnen een paar jaar gaat komen." Dat ze tickets zouden hebben afgepakt gelooft de groenteman niet. "Ik ervaar ze niet als agressief of dwingend. Mij storen ze niet. Ik geef ze gelijk."


Aanhangers da'wah tabliegh brengen moslims op rechte pad

De mannen aan De Roma behoren tot de strekking van de da'wah tabliegh.

Zij stellen zich als doel de moslims op het rechte pad te houden en om niet-moslims te overtuigen om voor Allah te kiezen. Niemand weet echt hoeveel aanhangers deze strekking telt. Een schatting houdt het op 400 in de provincie Antwerpen.

De da'wah tabliegh ontstond in de jaren '20 van de vorige eeuw in Pakistan. Dat verklaart ook de typische vorm van de hoofddoek. Da'wah staat voor 'het uitnodigen van mensen om het rechte pad van Allah te volgen'. Tabliegh betekent 'zelf de boodschap van Allah overbrengen'. In de jaren '60 waaide de da'wah tabliegh over naar Europa. Deze strekking vertegenwoordigt een zeer conservatieve interpretatie van de islam.

De da'wah tabliegh vindt vooral véél volgelingen bij moslimmannen tussen 25 en 35 jaar. Zij brengen huis-aan-huisbezoeken om het 'ware geloof' te verspreiden. Ook op straat spreken ze jongeren aan over hun geloof en ze spreken in moskeeën. Daar worden ze getolereerd. Een eigen moskee hebben ze niet. Deze mannen met baarden en lange gewaden beschouwen de meesten niet als bedreigend. Ze zijn een beetje te vergelijken met de Jehova's getuigen. Binnen de Antwerpse moslimgemeenschap zijn de islamitische missionarissen al lang geen nieuwigheid meer.


Patrick Janssens

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) vindt de incidenten van zaterdagavond ontoelaatbaar en wil preventieve acties om herhaling te voorkomen. "Er is al overleg geweest met Paul Schyvens van De Roma om te bekijken wat we kunnen doen."

Voor Patrick Janssens is alvast één ding duidelijk. "De mensen die zaterdag aan De Roma stonden hebben de openbare orde verstoord door bezoekers te intimideren. En dat is voldoende om hen bestuurlijk op te pakken. Er was immers geen enkele aanvraag tot betoging ingediend. Vandaag, dinsdag, volgt nog overleg met de dienst Integratie en de cel diversiteit van de politie over deze zaak."

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio