Berging 'Grote Gust' gestart

Print
Antwerpen - De bergingswerken van de drijvende kraan Grote Gust zijn maandag gestart in de haven van Antwerpen. De Grote Gust belandde begin november in het water terwijl hij herstellingswerken aan het uitvoeren was aan de sluisdeuren van het Kattendijkdok.
Hoe de toekomst van de Grote Gust, een stukje Antwerpse havengeschiedenis, er na de berging zal uitzien, is nog niet duidelijk.

De firma Antwerp Dredging, eigenaar van de Grote Gust, voert de berging uit die volgens plan voor Kerstmis moet beëindigd worden. Van de kraan liggen de giek en het grootste deel van de kraantoren onder water. Deze week nog zullen de kraantoren en de giek losgemaakt worden van het ponton zodat het ponton gekanteld kan worden en terug kan drijven. In een volgende fase zullen de giek, de toren en de resterende brokstukken uit het dok verwijderd worden.

Wat daarna met de Gust zal gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Ook over de oorzaak van het ongeval bestaat nog geen zekerheid.

Onderzoek van de verschillende onderdelen van de kraan kan mogelijk meer duidelijkheid scheppen. De bergers zullen alvast proberen om de kraan zoveel mogelijk te recupereren. Mogelijk wordt de Grote Gust dan terug opgebouwd of bewaard.

"Maar pas na de bergingswerken zal het pas echt duidelijk zijn wat al dan niet mogelijk is", klinkt het nog.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio