'Dit is geen afscheidsfeest'

Print
Beveren-Waas - ”Zo’n avond hebben we nog nooit meegemaakt.” Zowat 170 vrienden van Georges De Colfmaeker (55), oud-ondervoorzitter van SK Beveren, beleefden vrijdag een avond vol uiteenlopende emoties. De Colfmaeker gaf in het Freethielstadion zijn laatste feest. Hij heeft door een terminale ziekte nog maar een paar maanden te leven.
BR>
Ontroerend, hartverscheurend en hoopvol: voor de vrienden van Georges De Colfmaeker was het een bijzonder feest vorige vrijdag in het Freethielstadion van SK Beveren, de voetbalclub die De Colfmaeker een aantal jaren geleden van de stille dood heeft gered dankzij een privé-injectie van 1,5 miljoen euro. Maar de 55-jarige Beverenaar is meer dan alleen de redder van een voetbalclub. Als succesvol zakenman, muzikant en levensgenieter veroverde hij vele harten, en niet alleen in Beveren.

Ook uit Nederland, Portugal, Spanje en Zwitserland zakten vrienden af voor zijn laatste feestje.

De Colfmaeker kreeg vrijdag een schilderij van zijn vriend en kunstenaar Johnny De Coster.

”Dit is een heel vreemde avond”, vertelde De Coster. ”Dit heb ik nog nooit in mijn leven meegemaakt. Dat Georges de kracht vindt om de mooie kant van het leven te tonen op zo’n moeilijk moment voor hem, dat is onvoorstelbaar. Zijn optimisme heb ik ook willen uitstralen in het schilderij.”

In dat schilderij legde de kunstenaar de belangrijkste elementen uit het leven van de Beverse zakenman vast: aluminium buizen die verwijzen naar het bedrijf Alural dat hij succesvol uitbouwde, het logo van zijn SK Beveren, een gitaar en microfoon die herinneren aan zijn muzikantenleven en de ring die zijn huwelijk met Yola symboliseert.

”Aanvaarden”

Terwijl Georges De Colfmaeker zichtbaar vermoeid, maar met lachende ogen iedereen verwelkomde, moesten vele vrienden toch even slikken. ”Een hele rare avond”, zei Patrick De Paepe, animator bij SK Beveren. ”Voor ons zijn de tranen dichtbij, maar Georges neemt het zeer sterk op. Hij heeft het al aanvaard, maar wij nog niet.”

Een van de beste vrienden van De Colfmaeker is SK Beveren-voorzitter Frans Van Hoof. ”We zijn samen op hetzelfde moment in de club gestapt”, blikte hij terug. ”We hebben moeilijke momenten gekend, maar we hebben er altijd het beste van gemaakt. Zonder mij zou Beveren nog bestaan, maar zonder Georges niet meer. Zoals hem lopen er niet veel mensen rond.”

Het werd een zeer ontroerende avond. ”Prachtig”, zat De Colfmaeker te genieten. ”Op deze momenten besef je des te meer hoe belangrijk vrienden zijn in het leven. Mijn leven is niet voor niets geweest. Ik heb voor drie geleefd, maar ik heb nergens spijt van. Tegen beter weten in hoop ik nog steeds op een mirakel. Of zoals ik wel vaker zeg: een gezond mens heeft duizend wensen, ik heb er één: genezen.”

Terwijl zijn familie en vrienden meermaals een zakdoek bovenhaalden, bedwong hij zijn tranen.

”Ik wil dit geen afscheidsfeest noemen”, gaf hij aan. ”Dit is een gezellig samenzijn met vrienden. De dokter geeft me minimaal twee en maximaal vijf maanden. Ik hoop het einde van het voetbalseizoen te halen. Maar als het te veel wordt, zal het euthanasie worden. Daar heb ik geen moeite mee. Nee, laat mij maar langzaam inslapen, zodat mijn familie afscheid kan nemen.”

Zijn speech was kort en bondig. ”Vrienden zijn het belangrijkste in het leven, dat besef ik heel goed. Lach, drink en amuseer je. En kom gerust eens een babbeltje met me slaan”, besloot George. Op de tonen van All you need is love van The Beatles wandelde hij de nacht in van zijn laatste feest.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio