Huis brandt als een toorts

Huis brandt als een toorts

Huis brandt als een toorts

Print
Retie - Een felle brand legde zaterdag de houtskeletwoning van Emiel Spaepen (80) in Duinberg in Retie in de as. Het vuur ontstond vermoedelijk door een defect aan de kachel. De brandweer van Mol riep de hulp in van de collega’s uit Geel en Balen. De alleenstaande bewoner vindt onderdak bij zijn kinderen.
BR>
Een buurvrouw zag zaterdag om 12.30u enorm veel rook uit de schouw van het huis op de hoek van de Zavelstraat en Duinberg in Retie komen en verwittigde de brandweer.

Weduwnaar Emiel Spaepen, de 80-jarige eigenaar van de woonst, was op dat moment bij zijn zoon Jozef aan de overkant van de straat.

”We kregen aanvankelijk een oproep voor een brand in een woning. Bij de tweede oproep ging het al om een uitslaande brand. Bij onze aankomst stond het huis volledig in lichterlaaie”, zegt Filip Kenis, commandant van de brandweer van Mol. ”Het was onmogelijk om het huis nog te redden. De woning bestaat uit een houtskelet waarrond een bakstenen muur is geplaatst. We hebben wel kunnen beletten dat het vuur oversloeg op een aangrenzende garage.”

De hulpdiensten konden in het huis alleen een slaapkamer vrijwaren. Daarin lagen documenten en papieren van de bewoner.

Tankwagens

De brandweer riep de hulp van andere korpsen in. ”Omdat we ons in een uithoek van Retie bevonden, beschikten we niet over een degelijke bluswaterleiding. Naast onze tankwagen riepen we de hulp in van twee tankwagens van de brandweer van Geel en Balen. Op die manier hadden we genoeg water”, legt Filip Kenis uit.

De brand ontstond in de woonkamer. Volgens het parket van Turnhout begon het vuur vermoedelijk in de buurt van de houtkachel.

De twee kinderen van de eigenaar wonen in de onmiddellijke buurt en ontfermen zich over hun vader. ”Mijn vader was bij ons voor het middageten toen iemand ons kwam zeggen dat het brandde”, zegt Jozef Spaepen. ”Wij zorgen voor opvang. Fysiek is mijn vader helemaal in orde. Hij is ook iemand die enorm gehard is. De klap komt waarschijnlijk achteraf nog.”
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio