Zes maal honderd jaar !

Zes maal honderd jaar !

Zes maal honderd jaar !

Print
Merksem - Bewoners en bezoekers van rust- en verzorgingstehuis Sint-Bartholomeus in Merksem kregen zaterdag een stukje van de immense fruittaart voorgeschoteld ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Maria Wijten. Op zich niet heel bijzonder, was het niet dat ze al de zesde inwoner is die de grens van de honderd overschrijdt. De andere eeuwelingen werden mee in de bloemetjes gezet.
BR>
Een volgepakte cafetaria van het OCMW-rusthuis in de Jaak De Boeckstraat kon zaterdagmiddag zien hoe Maria Wijten bij het selecte clubje van eeuwelingen toetrad.

Met zes zijn ze daar nu, de vrouwen die de jaren voor de Eerste Wereldoorlog nog bewust meemaakten en die samen al 606 jaar op hun teller hebben staan. De oudste van de zes kon niet aanwezig zijn op het feestje, want ze lag met een griepje in bed. Toch kon dat de pret voor de vijf anderen niet bederven.

Zeker niet toen radio Minerva live een verjaardagslied in de ether bracht ter ere van de honderdjarigen.

Wanneer keyboardspeler Frank er enkele ouwe getrouwe tegenaan gooide, genoot het exclusieve gezelschap, voor de gelegenheid op een ereplaatsje gezet, zichtbaar van de muziek.

”Jammer dat ik niet meer kan dansen, want dan had ik hier niet stilgezeten, hoor”, vertelt de 102-jarige Angele Liekens lachend.

”Het gaat niet meer zoals vroeger, maar dankzij de goede verzorging en animatie wordt iedereen hier misschien wel honderd. Een andere reden voor mijn oude leeftijd is misschien omdat ik nooit getrouwd ben geweest. Daar heb ik al geen last mee gehad.”

De directie is zeer opgetogen met het feest, maar vooral met de reden waarom er gevierd wordt. ”Dit gebeurt niet elke dag. Daarom moet het vandaag feest zijn”, zegt Erwin Lafosse. ”Het is de eerste keer sinds ons bestaan dat er zes eeuwelingen tegelijk kunnen worden gevierd. Dat de mensen op steeds oudere leeftijd naar hier komen is een eerste factor die daar in meespeelt.

Maar omdat wij als rusthuis toegankelijkheid uitstralen naar de oudjes en hun familie, hebben zij het meer naar hun zin. Als alles meezit, leef je gewoon graag en dus ook langer.” Terwijl iedereen zich laat meeslepen in het feestgedruis, lopen helpers en verplegend personeel kriskras door elkaar om iedereen een stukje taart en koffie te geven.

Lafosse: ”Dit feest is ook een dank aan iedereen die zijn steentje bijdraagt aan de verzorging van de bejaarden, van verpleging tot animatie. Het zou goed kunnen dat we dit feest volgend jaar kunnen herhalen, niet met zes eeuwelingen maar met acht, want er zijn er al twee in aantocht.”
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio