Partijen maken zich op voor congressen

Print
Antwerpen - De onderhandelaars van sp.a-spirit, CD&V/N-VA en VLD-Vivant leggen vandaag de laatste hand aan het Antwerpse bestuursakkoord. Als er geen onverwachte schietijzers meer worden bovengehaald, is het akkoord vanavond rond. Daarna is het aan de congressen en de gemeenteraad om het licht op groen te zetten voor Janssens II.
BR>
De onderhandelaars buigen zich vandaag over financiën, sport en de derde lijst

Uit alle voorstellen die de afgelopen twee maanden aan de onderhandelingstafel werden beslist, moet er nu een prioriteitenlijst komen. Dat zal geen eenvoudige klus zijn. ”De financiële ruimte bepaalt het tempo van de uitvoering van het bestuursakkoord”, zegt burgemeester Patrick Janssens (sp.a).

Het opzet van Janssens om tot een bestuursakkoord met globale doelstellingen te komen, lijkt niet te zijn gelukt. De jongste weken kwamen de onderhandelaars met concrete maatregelen en cijfers. Het nieuwe stadsbestuur wil onder meer af van bovengrondse parkeergarages, de groene GFTzak, de verschillende toezichtsdiensten en de hoofddoek bij het loketpersoneel. Wat willen ze de volgende zes jaar wél: 2.000 serviceflats, meer geld voor de districten, mooie Scheldekaaien, meer veegploegen, maximumfactuur voor basisonderwijs én secundair onderwijs, kwaliteitsvollere pleinen en straten, meer hondenloopzones en de stadswinkel in het stadhuis. De onderhandelaars zullen een kleine week vroeger gedaan hebben dan hun collega’s in 2000.

Na de onderhandelingstafel volgen de politieke congressen. Sp.a geeft dinsdag het startschot in de bibliotheek Permeke. Het is dan aan de leden om het werk van de onderhandelaars te wikken en te wegen. Woensdag is het aan de leden van CD&V en N-VA.

De liberalen beslissen donderdag over het bestuursakkoord.

Het enige wat nog roet in het eten kan gooien, zijn de onderhandelingen in de districten.

Zo dreigt de VLD in Borgerhout op de oppositiebanken te belanden ondanks de gemaakte afspraken over een afspiegeling van de centrale coalitie in de districten. Op dit moment maakt niemand zich zorgen. Ludo Van Campenhout (VLD) vertrouwt erop dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Als dat niet zo uitdraait, staat hij voor een groot probleem. Het is dan maar de vraag of hij van zijn congres de toestemming krijgt om het Antwerpse bestuursakkoord te ondertekenen.

Op 3 januari wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Janssens II treedt dan aan met schepenen Robert Voorhamme (sp.a), Leen Verbist (sp.a), Guy Lauwers (sp.a), Monica De Coninck (sp.a), Philip Heylen (CD&V), Marc Van Peel (CD&V), Ludo Van Campenhout (VLD) en Luc Bungeneers (VLD).
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio