Religieus protest op Marokkaans muziekfeest

Religieus protest op Marokkaans muziekfeest

Religieus protest op Marokkaans muziekfeest

Print
Antwerpen - Een achttal conservatieve moslims met baarden en traditionele Pakistaanse kleding heeft zaterdagavond post gevat aan de ingang van De Roma, waar op dat moment twee Marokkaanse groepen optraden.
BR> De mannen ontraadden bezoekers de optredens bij te wonen, die in hun ogen haram waren.

De mannen, die volgens sommigen verbonden zouden zijn aan een Pakistaans gebedshuis aan de Turnhoutsebaan, hadden zich in groepjes verdeeld. Enkelen stonden aan De Roma, anderen hadden postgevat aan de tramhalte. Ze spraken in het Arabisch mensen van allochtone origine aan die De Roma wilden binnenstappen.
Van enkele jongere bezoekers werden zelfs de tickets afgenomen. Medewerkers van De Roma gingen in gesprek met de mannen, maar zonder resultaat.

”Muziek is haram (niet toegestaan, onrein, red.)”, zei een van de mannen. ”Muziek doet drinken, roken en drugs gebruiken en maakt je gek in je hoofd. Dit soort westerse evenementen is slecht.”

Veel toeschouwers waren verontwaardigd door de agressieve en dwingende manier waarop de mannen te werk gingen.
”Die mannen zijn gek, wij leven in een democratie en wij zijn vrij te doen wat we willen”, vertelt een jongeman uit Antwerpen.
”Volgens de islam beslist elke moslim zelf wat hij doet of laat. Hun gedrag is afschuwelijk.”

Anderen reageerden voorzichtiger. ”Zij vertegenwoordigen het geloof en verdienen respect.”

Hoeveel bezoekers ze hebben overtuigd, is niet duidelijk.

Gebroken glas

De conservatieve moslims zijn de hele avond rond De Roma blijven hangen. Tot een groepje jongeren van Marokkaanse afkomst de hal van De Roma binnenstormde. Toen hun de toegang werd geweigerd omdat ze geen ticket hadden, sloegen ze een van de toegangsdeuren aan diggelen. De politie kwam ter plaatse, maar er was niemand meer te bespeuren.
Of er een verband is tussen de conservatieve moslims en het gedrag van de jongeren, is niet duidelijk.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio