Meisje van zeven na zes jaar herenigd met moeder

Print
Antwerpen - Bijna zes jaar nadat ze door haar Antwerps- Turkse vader Naci naar Turkije werd ontvoerd, is Yasemine (binnenkort 7) in Antwerpen herenigd met haar moeder Agnieszka Piechowka (36). ”Ze is het mooiste kerstcadeau dat ik me kan voorstellen”, vertelt de mama, die helemaal door het dolle heen is na een lange lijdensweg.
BR>
Uitgerekend op Sinterklaas werd Yasemine met een rechtstreekse vlucht vanuit Ankara naar Zaventem overgevlogen. Het was de bedoeling dat het kind eerst een etmaal bij de Turkse zus van haar vader in Antwerpen zou ‘acclimatiseren’.

Maar omdat de vrouw woensdag de jeugdpolitie aanviel, besliste de jeugdrechter Yasemine mee te geven met een Turkse begeleidster.

Donderdagavond mocht Agnieszka haar dochtertje komen ophalen. Het einde van een nachtmerrie.

Yasemine was nog geen jaar oud toen haar vader haar in 2001 naar zijn familie in Turkije ontvoerde.

De relatie tussen Naci en de Poolse Agnieszka, die als au pair in Antwerpen werkte, had geen stand gehouden. Naci werd bij verstek in Antwerpen veroordeeld tot vijf jaar voor parentale ontvoering.

In 2005 werd hij opgepakt in de buurt van Berlijn. Op dit moment verblijft hij in de gevangenis van Merksplas.

Yasemines moeder Al die tijd weigerde hij zijn dochter terug te geven. Mama Agnieszka reisde verscheidene keren naar Turkije om Yasemine te gaan zoeken. In april 2004 mocht ze voor het eerst haar dochtertje onder begeleiding terugzien. Op 22 september 2004 kwam het verlossende vonnis: voor de eerste keer werd in Turkije een door de vader ontvoerd kind op basis van het Verdrag van Den Haag toegewezen aan de moeder. Alleen kwam Agnieszka daar geen stap mee vooruit: Naci had hun dochter verstopt.

”In april-mei is ze nog samen met de consul gaan zoeken. Vergeefs. Yasemine was onvindbaar”, vertelt Agnieszka’s vriend. ”Deze week, op 6 december, moest Naci opnieuw voor de rechter verschijnen.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio