Visa-proces pas in april

Print
Antwerpen - De correctionele rechtbank heeft vrijdag de behandeling van de Visa-affaire uitgesteld naar april volgend jaar. Dan krijgen de zeven beklaagden, onder wie ex-stadssecretaris Fred Nolf en stadsontvanger Roger Bekaert, de kans zich te verdedigen. Zij worden onder meer verdacht van fraude bij stedelijke vzw’s en misbruik van hun Visakaart.
BR>
De Visacrisis brak uit in maart 2003 en leidde tot het ontslag van het Antwerpse schepencollege. Intussen werden alle betrokken politici buiten vervolging gesteld, maar enkele topambtenaren moeten zich wel voor de rechter verantwoorden.

Het gaat om gewezen stadssecretaris Fred Nolf en zijn kabinetschef Nadia Andries, stadsontvanger Roger Bekaert, zijn vrouw en kabinetschef Diane Heyrman, en adjunctstadssecretaris Freddy Vandekerckhove.

De laatste twee beklaagden zijn aannemer Etienne Orens en Eddy Den Hondt, ex-directeur van de Antwerpse politieschool (Potva).

Er zijn drie dossiers. De eerste zaak draait rond fraude met geld van de stedelijke vzw’s SOMA (Stedelijke Ontwikkelingsmaatschappij) en Telepolis.

Fred Nolf zou er een gps-systeem mee hebben gekocht. Bekaert en Heyrman zouden stadsgeld hebben gebruikt om verbouwingen aan hun privéwoning te financieren, die werden uitgevoerd door bouwbedrijf Pit van Etienne Orens.

In het tweede dossier, het ‘echte’ Visadossier, moeten van de zestien oorspronkelijke beklaagden uiteindelijk alleen Vandekerckhove, Nolf en Andries enkele uitgaven met hun betaalkaart toelichten. Het derde dossier heeft te maken met schilderijen die Eddy Den Hondt heeft gekocht bij stadsontvanger én amateurkunstenaar Roger Bekaert.

De betrokken partijen spraken af de zaak te behandelen op donderdag 19 en vrijdag 20 april 2007. Alleen Fred Nolf, Nadia Andries en Freddy Vandekerckhove waren op deze ‘kalenderzitting’ aanwezig. Zij waren karig met commentaar.

”Deze zaak heeft mijn leven vier jaar stilgelegd en de stad heeft mij burgerlijk dood verklaard. Ik ben opgelucht dat we nu weten wanneer het proces start, want ik hoop deze bladzijde zo snel mogelijk te kunnen omdraaien”, reageerde Freddy Vandekerckhove.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio