Indiase diamantairs verbergen rijkdom niet

Print
Antwerpen - Twintig jaar geleden was de Antwerpse diamanthandel nog voor 75 procent in handen van joden. Vandaag vertegenwoordigen ze nog amper 25 procent. Het zijn de Indiërs, de familie Mehta op kop, die nu de plak zwaaien in de diamantbuurt. Begrijpelijk dat het niet echt klikt tussen joden en Indiërs.
BR>
De Indiase gemeenschap in Antwerpen telt intussen ruim 350 families (zo’n 1.400 mensen) die bijna allemaal actief zijn in de diamantsector.

Maar het klassenverschil is groot. De gewone diamantbewerkers die naar hier zijn gehaald, wonen op kamertjes in de stad. Naar Indiase normen worden ze goed betaald, maar na aftrek van de huishuur blijft er niet te veel over. Daarom wonen er vaak verscheidene diamantslijpers samen in één kamer.

Ook de rijke diamantairs wonen in elkaars buurt, maar dan in de soms protserige villa’s van ‘Little Bombay’, zoals Antwerpenaars de wijk nabij het Nachtegalenpark wel eens noemen.

Ook Nikhil Manilal (46), die donderdag overleed, woonde in zo’n marmeren paleis, met een tuin zo groot als een voetbalveld. ”Rijkdom is voor de Indiërs geen doel op zich, maar een oefening. Wie rijk is, toont dat ook. Veel geld uitgeven is voor Indiase rijken een manier om aan maatschappelijke herverdeling te doen”, zeggen ingewijden.

Kirtilal Mehta was een van de eerste Indiërs die zich dertig jaar geleden in Antwerpen vestigden. Daarna kwam Kaushik Mehta. Zijn bedrijf Eurostar Diamond Traders is nu de nummer twee in Antwerpen, na Rosy Blue van Dilip Mehta. Het groeide uit tot een multinational, met een omzet van 1,3 miljard euro.

Maar de Indiërs zijn niet overal even geliefd. Er wordt hun gesjoemel en oneerlijke concurrentie verweten, vooral door de joodse diamantairs, die hun zaken één na één zagen verdwijnen. ”Ze laten tachtig procent van de ruwe diamant in slijperijen in India bewerken, in mensonwaardige omstandigheden en voor belachelijk lage lonen”, klinkt het.

De Indiërs, die ook de macht hebben gegrepen in de Hoge Raad voor Diamant (HRD), voeren liever geen discussie. Ze willen geen diamantoorlog ontketenen, want ”business is business”. Bovendien hebben ze een flinke stok achter de deur: Dubai trekt de Antwerpse Indiërs aan de mouw om naar het fiscaal aantrekkelijk emiraat te verhuizen.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio