Stad controleert fietsvergoedingen

Print
Antwerpen - De stad controleert momenteel of het personeel van het stedelijk onderwijs wel het juiste aantal kilometers opgeeft bij het aanvragen van een fietsvergoeding. Wie te veel overdrijft, wordt erop gewezen dat het Vlaams gewest geld kan terugvorderen.
BR>
Zoals veel werknemers kunnen ook de mensen uit het stedelijk onderwijs een fietsvergoeding aanvragen. Per afgelegde kilometer mogen ze 0,15 euro inbrengen.

Om de vergoeding te ontvangen, vullen ze een ‘verklaring op eer’ in. De stad verzamelt de gegevens, maar fungeert eigenlijk als doorgeefluik, want het is Vlaanderen dat de vergoeding uitbetaalt.

”De stad wil zorgvuldig omgaan met het geld van de belastingbetalers”, zegt Luc Tesseur, bedrijfsdirecteur Lerende Stad. En daarom worden op dit moment de aanvragen uit het stedelijk onderwijs gecontroleerd.

Via Mappy, een routeplanner op het internet, worden de woon-werkverplaatsingen nagekeken.

Tesseur: ”Mappy geeft een antwoord op maat van een auto. Fietsers kiezen soms voor een andere, langere weg, die bijvoorbeeld veiliger is. Daarom werd er een afwijking van 25% bijgerekend. Er werd een brief gestuurd naar de scholen, met de namen van de mensen die meer dan 25% afwijken. Die personeelsleden moeten hun afwijking motiveren.”

De brief zorgde voor wat deining binnen het stedelijk onderwijs. Mensen dachten dat de te veel ingebrachte kilometers teruggevorderd zouden worden. De bedrijfsdirecteur stelt hen gerust: ”De stad kan geen fietsvergoedingen terugvorderen. We doen deze controle om problemen te vermijden, mochten er vanuit Brussel vragen komen over de vergoedingen. Daarom voegen we de argumentatie ook toe aan het dossier van de betrokkenen.”
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio