Sommelier op Queen Mary 2

Print
Malle - Het is niet iedereen gegund om tot de crew van het grootste en meest luxueuze cruiseschip ter wereld te behoren. Oostmallenaar John Van Uffel (32) genoot die eer: hij was vier maanden sommelier op de Queen Mary 2. ”Een unieke ervaring,” getuigt hij.
BR>
John Van Uffel zit al van zijn zestien jaar in de horeca. ”Het begon in café Trappisten in Westmalle, waar ik drie jaar ober was. Daarna deed ik dezelfde job in de Pastelhoeve in Vorselaar en in De Schone van Boskoop in Boechout. Ik was ook nog chef de rang in Het Pomphuis en manager in grand café Horta in Antwerpen. Tussendoor baatte ik mijn eigen XO-café uit in Oostmalle en was ik werkzaam op de Royal Viking Sun. Toen was ik een halfjaar van huis weg.”

Het avontuur en het reizen per boot zitten bij hem in de genen, want zijn overgrootvader John Dierckx maakte al overtochten met de Red Star Line (Antwerpen- New-York). Zeven jaar geleden kreeg zijn kleinzoon de smaak te pakken toen hij chef de rang werd op de Royal Viking Sun, waarmee hij een wereldcruise maakte. ”Ik noteerde de bestellingen en zorgde dat ze netjes bij de juiste personen werden afgeleverd. Ik ontmoette er een Amerikaan die elke dag hetzelfde at: ‘s ochtends een croissant met marmelade, ‘s middags een consommé zonder iets in, en ‘s avonds visfilet. Hij ging ook nooit van boord.”

”Positieve waardering”

Maar het was altijd zijn wens om aan boord van de Queen Mary 2 te werken als sommelier.

”Na een oproep via de radio doorstond ik in het Hilton Hotel in Amsterdam een wijntest en enkele maanden later mocht ik beginnen. Van de tien restaurants op dit schip zijn er vier met bediening door sommeliers. Ik begon in de Brittanica, waar twintig sommeliers elke avond tweemaal 1.100 passagiers op hun wenken moesten bedienen. Na een tijd sluisde ik door naar de top: de Princess Grill en nog later de Queen’s Grill, waar we telkens met drie sommeliers respectievelijk 150 en 200 personen in de watten legden. Je staat constant onder druk, want de klanten betalen een bom geld voor zo’n cruise en eisen een perfecte service. Gelukkig kreeg ik positieve waarderingen, als: very pleasant service, appealing, charming, sexy, very knowledgeable and informative. Mijn totaalscore was 98,9%.”

John besluit: ”Ik ontmoette er beroemde personen als de dochter van Picasso en de filmsterren Merril Lynch, Uma Thurman en Vladimir Zjirinovski. Aan boord van de Queen Mary 2 worden alle wensen van de passagiers vervuld. De contrasten qua bestellingen zijn vaak groot: van doodgewone cola tot peperdure Château Petrus. De job vergt zoveel energie dat je die niet permanent kunt uitoefenen. Na vier maanden ben je echt aan rust toe. Of ik me nog in zo’n avontuur ga storten, weet ik niet.”
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio