Professor Chris Van den Wyngaert krijgt Prijs voor Mensenrechten

Professor Chris Van den Wyngaert krijgt Prijs voor Mensenrechten

Professor Chris Van den Wyngaert krijgt Prijs voor Mensenrechten

Print
Antwerpen - In Antwerpen is professor Chris Van den Wyngaert op de Internationale dag voor Mensenrechten in de bloemen gezet door de Liga voor Mensenrechten. Van den Wyngaert mocht zondag de jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten in ontvangst nemen voor haar bijdrage in de ontwikkeling van internationaal strafrecht.
De liga vindt humanisering en internationalisering van strafrecht een belangrijke stap vooruit in het beschermen van mensenrechten wereldwijd. Van den Wyngaert doceerde haar hele leven strafrecht en haar pedagogische kwaliteiten staan volgens de liga buiten kijf. Ze is nu rechter bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, werkte verschillende wetboeken uit voor onder meer de Europese Unie en streed mee tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. "Ze maakte zich zo jarenlang verdienstelijk op het vlak van mensenrechten", aldus de liga.

Aan de uitreiking van het prijsbeeldje in het Antwerpse Elzenveld ging een hele zitting vooraf. Van den Wyngaert werd geloofd door vele collega's en vrienden voor haar pioniersrol in het recente opzetten van een permanent internationaal strafhof in Den Haag. "Het Joegoslavië-tribunaal dat binnenkort haar deuren zal sluiten was de aanloop naar humanitair oorlogsrecht. Mede dankzij u zijn politieke en militaire bevelhebbers met bloed aan hun handen niet meer veilig binnen de eigen landsgrenzen." klonk het. Van den Wyngaert kreeg een creatie van de hand van Hans Claus, lid van de Raad van Bestuur van de Liga voor Mensenrechten.

De professor zei aangedaan en dankbaar te zijn met de erkenning en bedankte iedereen die haar gesteund en in haar geloofd heeft. "Zonder jullie, onder meer mijn voedinsgbodem zoals de Universiteit van Antwerpen, zou ik nooit zo ver geraakt zijn en mijn huidige functie bekleden. Ik protesteerde ooit tegen onrecht als jonge meisje met de gitaar, nu protesteer ik als overjarig meisje in toga", besloot ze.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio