Den Dam breekt door

Den Dam breekt door

Den Dam breekt door

Print
Antwerpen - 2007 zou wel eens de doorbraak voor de Dam-wijk kunnen betekenen. De bijna tachtig wooneenheden van residentie Park in de Bredastraat zijn bijna klaar en allemaal al verkocht.
BR>
Inmiddels staan op de Viaduct-Dam en op het Damplein twee nieuwe, gedurfde woonblokken in de steigers. De komst van park Spoor Noord zorgt duidelijk voor een sterke aanzuiging.

Vorige week zijn de afbraakwerkzaamheden op de hoek van de Driesnellenstraat en Viaduct-Dam begonnen. Twee woningen en een garage worden in 2007 omgevormd tot de residentie Viaduct- Dam. Het modern ogende gebouw bestaat uit vier kantoor- of winkelruimten op de gelijkvloerse verdieping en dertien appartementen.

Het is het allereerste project van Pentimm, geleid door Johan Foubert en Filip de Vos. De twee werkten tot voor kort bij Telenet en Argex en willen in de toekomst middelgrote projecten realiseren.

Dat ze op den Dam van start gingen, is geen toeval. ”We mikken op locaties met toekomstmogelijkheden voor een verscheiden publiek. We gaan onze sites ook niet maximaal volbouwen, maar willen ons met moderne architectuur onderscheiden. Daarom zijn we met de Bulk Architecten in zee gegaan. Ze hebben hun kantoor op den Dam en hebben visie op de wijk”, zegt Johan Foubert.

Tuinarchitect John Buyens stapte nadien in het project. Hij legt een binnentuin aan en een kijktuin op de eerste verdieping. ”Ik zag de maquette in een tijdschrift en was verrast door de sterke architectuur. Ik heb de zaakvoerders opgebeld met het voorstel om met dezelfde materialen het gebouw door te trekken in landschappen”, aldus Buyens die ervaring heeft met lofttuinen.

De flats zijn ongeveer 100m2 groot en kosten rond de 160.000 euro. ”De volgende keer willen we ook kleinere appartementen in onze projecten opnemen, want we merken dat jongeren met een scherp budget daarvoor belangstelling hebben”, heeft Johan Foubert geleerd.

Damplein

Nauwelijks honderd meter verder, aan het heraangelegde Damplein, staat een tweede modern woonproject in de steigers. Ook projectontwikkelaar Fairview, die sinds 2000 vooral actief was op het Zuid en het Eilandje, ziet toekomst op den Dam. ”Het wordt het nieuwe Zuid”, zegt gedelegeerd bestuurder Ludovic Vekemans beslist.

Voor residentie Dampark koos hij resoluut voor de opvallende architectuur van Peter Jennes. Het grillige hoekpand krijgt een ruime winkelruimte over twee verdiepingen en negen appartementen erboven. De werkzaamheden beginnen eind januari 2007. Nu al staat vast dat Matthieu’s Beddenbedrijf, dat ook op de Vlaamse Kaai op het Zuid gevestigd is, er een showroom opent.

Wanneer de residenties Viaduct- Dam en Dampark voorjaar 2008 klaar zullen zijn, moet ook het park Spoor Noord in zijn plooi vallen. De sanering van de gronden van het voormalige rangeerterrein vordert goed en de eerste parkwegen zijn al aangelegd.

Op de afwerking van het park heeft residentie Park in de Bredastraat niet gewacht. Het grote woonproject van architect Jo Peeters, 74 appartementen en 4 woningen in totaal, zit in de laatste rechte lijn. Nog even en de eerste nieuwe bewoners voor den Dam komen eraan.
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio