Mechels atelier restaureert unieke wandtapijten

Print
Mechelen - De koninklijke manufactuur van wandtapijten De Wit in Mechelen is gestart met de restauratie van een unieke reeks van 29 antieke wandtapijten uit Malta. Het gaat om de grootste reeks ter wereld.
De tapijten zijn driehonderd jaar oud en werden in een recordtijd van amper twee jaar geweven.

Twee exemplaren van de reeks kwamen onlangs per militair vliegtuig aan in Mechelen. Daaronder één van de meest verbluffende weefsels: de "Triomf van de Kerk", een chaotische compositie van 6,10 meter bij 6,60 meter.

De enorme wandtapijtenreeks brengt het katholieke geloof in beeld en schetst veertien grote scènes uit het leven van Christus en allerlei christelijke allegorieën.
Veertien andere panelen stellen scènes voor uit het leven van de Maagd Maria, van Christus en van de Apostelen. Het 29ste werk is een portret van de opdrachtgever voor de reeks.

De tapijten werden tussen 1699 en 1701 gemaakt in het atelier van Judocus de Vos in Brussel en grotendeels geweven naar werken van Pieter Paul Rubens. Ze waren bestemd voor de kathedraal La Valeta in Malta. Omdat de weefsels in slechte staat zijn, worden ze al een tijd niet meer tentoongesteld.

Het Mechelse atelier wordt op internationaal niveau beschouwd als dé restaurateur van museumstukken. Het restauratieproject zal tien jaar duren. De kostprijs is geraamd op meer dan één miljoen euro.

Het eerst gerestaureerde wandtapijt zal in Brussel tentoongesteld worden in november 2007, in het kader van de vijftigste verjaardag van de ondertekening van het verdrag van Rome.
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio