'Tol op Scheldebrug niet aan de orde'

”Een tolheffing op de Scheldebrug is niet aan de orde”, zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V) van Temse. Hij betwist de cijfers van ABLLO als zou de verdubbelde Scheldebrug een massa extra verkeer aantrekken.

jmartynowski

BR>

Het Actiecomité tot beveiliging van het leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (ABLLO) beschikt naar eigen zeggen over een studie van de overheid waaruit een stijging met 900 auto’s per uur wordt verwacht. waaruit een stijging met 900 Het gaat om voertuigen die bij een verdubbeling van de Scheldebrug niet meer door de Kennedytunnel, de (nu nog aan te leggen) Oosterweelverbinding of de brug in Dendermonde zullen rijden. Daar zouden nog eens 950 vrachtwagens extra bij komen.

ABLLO merkt op dat het er nog wel eens veel meer zouden kunnen zijn. ”Er wordt niets geschreven over het bijkomend verkeer dat een nieuwe infrastructuur aantrekt. Dat kan oplopen tot zelfs vijftien procent. Indien het in Temse nog maar vijf procent zou zijn, betekent dat nog eens 250 voertuigen per uur extra.”

Burgemeester De Ryck vecht het uitgangspunt van ABLLO aan. ”Er is mij geen studie bekend die zo’n toename van het vrachtwagenverkeer concludeert. Er wordt trouwens ook niet vermeld wie die ‘studie’ heeft gemaakt. De officiële studies besluiten in elk geval iets helemaal anders: dat de toename minimaal is. Tolheffing is dan ook niet aan de orde.”

Bovendien vindt De Ryck dat het nogal kortzichtig is om de Scheldebrug te isoleren ”uit een context die zeer complex is, zowel naar vorm als naar inhoud”. De burgemeester kreeg woensdagmiddag de steun van Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V). ”De financiering is volledig uitgeklaard en een tolheffing is niet nodig”.

Voor VOKA - Kamer van Koophandel Mechelen was een tol onbespreekbaar. ”Tal van nieuwe bedrijven vonden hun weg naar deze regio en dit dankzij de unieke ligging. Willebroek ontplooit zich tot de logistieke poort (Brabantse poort, red.) van Vlaanderen. Hier zullen nog meer nieuwe bedrijven van wereldformaat onze regio vervoegen.”

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio