Vervuiler moet in zijn portefeuille tasten

Vervuiler moet in zijn portefeuille tasten

Vervuiler moet in zijn portefeuille tasten

Print
Berlaar - In het najaar van 2007 krijgen alle containerparken van de Mechelse intercommunale Ivarem een betalende zone. Daar zal je, tegen betaling, je bouwen houtafval kwijt kunnen. Nu kan dat nog gratis. Toch gelooft Ivarem niet dat het sluikstorten hierdoor zal toenemen.
BR>
”Het verwerken van afval wordt alsmaar duurder”, trapt Ivarembestuurder Jim Goetze een open deur in. ”Het directiecomité van Ivarem wil daarom het gebruik van de containerparken voor sommige afvalfracties betalend maken. In ons voorstel ging het om bouwafval, houtafval zoals planken en latten en klein groenafval zoals gazon en bladeren.”

Dat voorstel is overgemaakt aan de elf Ivarem-gemeenten: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs, Sint- Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. ”De gemeenten gingen niet akkoord met het betaalbaar maken van het klein groenafval. Het is nu afwachten wat de raad van bestuur in januari zal beslissen, maar de raad zal ongetwijfeld het standpunt van de gemeenten volgen”, zegt Peter De Bruyne, secretaris van het directiecomité van Ivarem.

Voor bouw- en houtafval betaal je vanaf volgend vijf euro per kubieke meter als je het met een voertuig aanvoert. Wie de zone te voet binnenstapt en maar een kleine hoeveelheid bij zich heeft, betaalt vijftig eurocent per bezoek.

Een proefproject met zo’n afgebakende zone start over enkele maanden in het containerpark van Sint-Katelijne-Waver en in dat aan de Blarenberglaan in Mechelen. Tijdens de proefperiode moet er evenwel niet worden betaald voor het bouw- en houtafval.

Ivarem heeft een gegronde reden om precies het bouw- en houtafval betalend te maken. ”We stellen heel veel misbruiken vast. Heel wat doe-het-zelvers die her en der gaan bijklussen, brengen dat afval naar het containerpark als particulier afval, wat het in feite niet is. Dat deze beslissing het sluikstorten zal doen toenemen, denk ik niet. In containerparken in andere regio’s waar je al veel langer en zelfs meer moet betalen, merken we dat het sluikstorten amper toeneemt”, zegt Peter De Bruyne.

De Lierse dijkgraaf Frans Mondelaers is het daarmee niet eens. ”Nu al wordt in het Provinciaal Netelandpark aan de Mechelsesteenweg in Lier massaal gestort. Vorige week ontdekten we er nog een lading vuile grond, afvoerbuizen, oude wc’s en verfpotten. Als je op het containerpark hiervoor moet betalen, zal het sluikstorten nog toenemen. Daar kan je van op aan! Brave burgers zullen natuurlijk betalen en zijn alweer de dupe van het verhaal, terwijl de deugnieten hun afval wegkappen langs de weg of in de natuur.”

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio