Juul De Wachter krijgt eerste cultuurprijs

Juul De Wachter krijgt eerste cultuurprijs

Juul De Wachter krijgt eerste cultuurprijs

Print
Puurs - De Puurse cultuurraad heeft voor het eerst de nieuwe tweejaarlijkse cultuurprijs uitgereikt. Winnaar werd Juul De Wachter (73), die de prijs mocht ontvangen voor zijn jarenlange bijdrage aan het Puurse culturele leven.
BR>
De Puurse inwoners konden in het voorjaar zelf hun kandidaten doorgeven aan de cultuurdienst.

Daaruit selecteerde het dagelijkse bestuur van de cultuurraad dan vier genomineerden: Davidsfonds-voorzitter Lode Muyldermans, dirigent Johan Peeters, toneelbezieler Juul De Wachter en Georges Verbruggen, de man achter onder andere museum De Bres.

Uiteindelijke laureaat werd Juul De Wachter. Hij mocht afgelopen zondag een bronzen kunstwerk van Marc Verbruggen in ontvangst nemen. De Wachter was niet alleen een van de voornaamste grondleggers van het Puurse culturele leven door de bouw van de huidige theaterzaal. Hij was ook medestichter en jarenlange voorzitter van de Milac-toneelgroep, lid en later voorzitter van het MMT - het huidige ‘t Arsenaal in Mechelen - en hij stond mee aan de voet van de Puurse toneelkring ‘De Constghesellen - de Kollebloem’, nu gewoon ‘de Kollebloem’.

”Ik ben ontzettend blij met deze cultuurprijs. Het doet werkelijk deugd. Het is toch een vorm van den: erkenning voor mijn kleine bijdrage aan het cultuurleven in mijn gemeente”, zegt Juul De Wachter. ”In 1953 begon ik theater te spelen, maar thuis als kind was ik ook al volop actief.

De microbe zat er dus al vroeg in. Tijdens mijn legerdienst heb ik dan bijna twee jaar lang alleen maar toneel gespeeld in het kader van het Wellfairprogramma. Ik trok van de ene kazerne in Duitsland naar de andere.”

”Zo’n 27 jaar geleden hebben we dan de theaterzaal gebouwd. Een hele heksentoer, want we baatten die zelf uit. Ondertussen hebben de gemeente en cc de Kollebloem de zaal van ons overgenomen. Ook vandaag ben ik nog altijd met theater bezig, zij het als regisseur bij onze eigen toneelkring dan. Ik kan de teksten niet goed genoeg meer onthouden om zelf op de planken te staan, maar het kriebelt nog wel”, aldus De Wachter. Hij zetelt ook nog één jaar in de bestuursraad van het huidige ‘t Arsenaal. ”Mijn laatste jaar, ja. Dan wordt het tijd dat ik de fakkel doorgeef aan de jongere generatie.”
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio