Brandweer doet vaak dubbel werk

Brandweer doet vaak dubbel werk

Brandweer doet vaak dubbel werk

Print
Merksplas - Niet alleen de dispatching in Antwerpen heeft het moeilijk om de wegen in de buurt van Wortel te lokaliseren. Zelfs de brandweer van Merksplas weet vaak niet waar ze heen moeten als ze opgeroepen worden voor een interventie.
BR>
De dispatching in Antwerpen kon zondag niet ingrijpen toen een bestuurder de fratsen van een dronken chauffeur had gemeld. De boodschapper wist immers de juiste straatnaam van de weg tussen Merksplas en Hoogstraten niet, maar was verbaasd dat de regionale hulpdiensten de juiste locatie niet zouden vinden.

Commandant Jos Vermolen van de Merksplasse brandweer stelt dat dit voor de weg naar Wortel niet zo vanzelfsprekend is. ”Wortel is een deelgemeente van Hoogstraten en ligt halverwege tussen Merksplas en Hoogstraten. De hoofdbaan naar Wortel vanuit Merkplas heet ‘Steenweg op Hoogstraten’. Regelmatig gebeuren er ongelukken op deze baan en krijgen we de melding ‘ongeval op de weg naar Wortel’,” zegt de commandant. ”Maar er bestaat ook een ‘Steenweg op Wortel’, die langs de strafinrichting loopt. Om de chaos compleet te maken ligt er in het noorden van het dorp ook nog de Wortelbaan. Als we een oproep krijgen voor een van deze straten sturen we voertuigen naar de verschillende locaties, zodat we zo snel mogelijk de plaats van het onheil kunnen lokaliseren.”

Strafinrichting

”Meer dan tien jaar geleden heb ik al gevraagd om een van de straten van naam te veranderen, maar er kwam geen oplossing. Ook voor ons is het dikwijls gissen waar we naar toe moeten”, reageert Verboven.

Merksplas is ook gekend om zijn strafinrichting en centrum voor illegalen. Ook daar moeten de hulpdiensten regelmatig gissen. De afkortingen vragen om problemen.

SIM is de strafinrichting en ligt aan de Steenweg op Wortel, CIM is het centrum voor illegalen en ligt aan de Kapelweg, een zijstraat van de baan naar Wortel. Tot vier jaar geleden kwam de melding binnen op de dienst 100 aan de Kolonie. ”Die mensen kenmoeten de hulpdiensten den de omgeving”, zegt de commandant .”Nu komen de oproepen van de dispatching via de zone Taxandria in Turnhout. Als de naam Wortel in de lokatie vernoemd wordt, weet zowel de telefonist als de brandweer nooit waar naartoe. Of de straatnaam die klopt weet de man in Turnhout ook niet.” Jos Vermolen heeft nu op de website van de brandweer een forum opgericht in de hoop een oplossing te vinden voor het probleem. ¦ www.brandweermerksplas.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio