Reuzenketels maken wereldreis

Print
Geel - De transportfirma Roro-Trans uit Geel verscheept deze week twee van de drie reuzenketels van de firma Coek Engineering uit Geel naar de haven van Antwerpen. De gevaartes van 600 ton per stuk gaan naar een Canadese tinmijn op de Franse eilandengroep Nieuw- Caledonië.
BR>
Roro-Trans is gespecialiseerd in uitzonderlijk grote en zware transporten. De firma maakt gebruik van een rorohaven (roro staat voor het Engelse roll on, roll off, red.) in de Molenbergstraat in Oevel (Westerlo).

Een stockagehal aan de haven biedt al drie jaar onderdak aan drie enorme ketels van de firma Coek Engineering. De gevaartes gaan vandaag, donderdag, eindelijk op de boot.

”Het ontbreken van faciliteiten om de ketels te lossen in Nieuw- Caledonië zorgde voor vertraging. Dat is nu opgelost. We rijden de ketels met grote opleggers in een speciale boot. Ze kunnen niet gewoon op het dek van een ponton staan. Dan raken ze niet onder de bruggen van het Albertkanaal”, vertelt Jos Schonk van Roro-Trans.

Een zeeschip brengt de eerste twee ketels vanuit Antwerpen naar Nieuw-Caledonië, dat ten oosten van Australië ligt. ”De verzekering vond het verschepen van de drie ketels in één keer te gevaarlijk. Stel dat er iets gebeurt met het schip. Het duurt een jaar om dergelijke constructies te maken”, redeneert Jos Schonk.

De ketels zijn dertig meter lang en acht meter breed. Ze moeten in de tinmijn dienen om grondstoffen van elkaar te scheiden.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio