Erfgoed Hoogstraten brengt nieuw boek uit

Print
Hoogstraten - De vzw Erfgoed Hoogstraten pakt uit met een tweede jaarboek. De titel spreekt voor zich: Over kasteelheren, begijnen, meiden en boerenarbeiders.
BR>
Het grootste deel van het boek is een historische studie van de Turnhoutse kunsthistorica Line Mertens. Aan de hand van bouwrekeningen, gravures, plannen en tekeningen brengt ze de bouw van het nu grotendeels verdwenen kasteel van Hoogstraten tot leven.

Een tweede artikel is van de hand van historicus Sven Vrielinck. Hij hoorde als kind een reeks verhalen over zijn overgrootmoeder en De Kluis in Hoogstraten en ging op zoek naar de waarheid.

Het derde artikel gaat over een vorig jaar teruggevonden veertiende-eeuwse oorkonde in het Klein Seminarie. Guido Landuyt, historicus en oud-leraar van de school, maakte een transcriptie en gaat zo op zoek naar een van de eerste begijnen.

Het vierde artikel is van Piet Van Deun, historicus van het Stedelijk Museum van Hoogstraten.

Hij onderzocht het leven van de laatste generatie begijnen in Hoogstraten.

De vijfde bijdrage is van Stijn Cools, ingenieur en architect gespecialiseerd in de restauratie en renovatie van historisch erfgoed. Hij onderzocht de bouwgeschiedenis van het negentiende-eeuwse landbouwproject van Edouard Jacquemyns in Heerle (Minderhout). Het artikel geeft een boeiend inzicht in de negentiende-eeuwse leefomstandigheden van de landarbeiders in Hoogstraten.

Over kasteelheren, begijnen, meiden en boeren- arbeiders kost 20 euro en is te koop bij Toerisme Hoogstraten en het Stedelijk Museum.

www.hoogstraeten.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio