Nederlanders steunen Historische Drukkerij

Print
Turnhout - Herwig Kempenaers deed enkele weken geleden nog een noodoproep voor financiële ondersteuning van zijn privémuseum Historische Drukkerij in Turnhout. Die krijgt hij nu verrassend genoeg niet uit de grafische hoofdstad Turnhout, maar uit Nederland.
BR>
De Historische Drukkerij is maar één weekend per maand open voor het publiek. Maar om dat bezoek gratis te houden, is er enige financiering nodig die initiatiefnemer Herwig Kempenaers niet volledig alleen kan dragen. Daarom deed hij een oproep aan zijn stadsgenoten.

Kempenaers kreeg daarop het aanbod om zijn museum via hulp bij een concreet project te ondersteunen. Dat aanbod kwam niet van de grafische nijverheid uit Turnhout, maar uit de sector in Nederland. ”Daar ben ik erg blij mee, maar het lijkt erop dat het gezegde ‘geen sant in eigen land’ eens te meer waar is”, zegt hij.

”En dat van de ‘gierige Hollanders’ niet.” Tegelijk heeft Kempenaars bedenkingen bij de subsidiepot voor erfgoedprojecten waarover de stad Turnhout beschikt. ”In die pot zit voor dit jaar 566 euro. Er zijn vijf kandidaat-projecten, die dus elk zo’n 100 euro zouden krijgen. Ik denk dat de administratie voor de verwerking en uitbetaling van deze subsidie op zich al meer kost aan de stad.”

Een tweede bron van inkomsten wordt de heruitgave van een oud boek Het gevonden kruis, een Turnhoutsch verhael dat in 1858 van de persen rolde bij Brepols. Voor deze bibliofiele uitgave zoekt de Historische Drukkerij nog een geïnteresseerde boekbinderij.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio