Roemeense benden pleegde meer dan duizend inbraken

Print
Turnhout - In de strijd tegen rondtrekkende dievenbendes heeft het Belgische gerecht een Roemeense bende opgerold die vanaf 1997 tot 2004 meer dan duizend inbraken pleegde in Vlaanderen. Bij huiszoekingen in het noordoosten van Roemenië zijn onder meer kilo’s juwelen, een Bang & Olufsen-muziekinstallatie ter waarde van 10.000 euro en luxewagens gevonden. Ook is een villa, betaald met crimineel geld, verzegeld.
BR>
Het parket van Turnhout, dat met het onderzoek belast is, kwam de bende al een tijd geleden op het spoor na een tip uit het criminele milieu. In totaal 30 tot 50 leden kwamen in Vlaanderen en vooral dan in de regio Antwerpen en de Kempen inbreken in woningen.

Zowel overdag als ‘s nachts namen ze alles mee wat van enige waarde was. Daarna vertrokken ze onmiddellijk met hun buit naar Roemenië, omdat ze daar veilig waren voor het Belgische gerecht.

Tenminste, dat dachten ze toch. ”Als voor die bendes landsgrenzen vervagen, mogen ze voor het gerecht ook geen obstakel meer zijn”, oordeelde het parket van Turnhout. Het stuurde een magistraat en speurders van de federale politie naar ginder. In samenwerking met lokale speurders konden ze de volledige bende oprollen.

Schat

Bij huiszoekingen vielen ze van de ene verrassing in de andere. In sommige woningen stonden dure gestolen kunstvoorwerpen in een etalagekast in de woonkamer.

Bij een gewezen burgemeester van een totaal verarmd dorpje in het noordoosten van Roemenië troffen de speurders een ware schat aan. Zijn riante villa was volledig ingericht met in België gestolen goederen. Gekocht van een plaatselijke heler.

Meestal belanden in het buitenland gestolen spullen op de griffie van de rechtbank waar ze blijven liggen. Door de goede samenwerking met het Roemeense gerecht, kon alles onmiddellijk terug naar België worden gebracht.

Intussen is al een grote vracht buit gearriveerd. Het gaat onder meer om bontjassen, ruim 300 kilogram juwelen en peperdure uurwerken en kunstvoorwerpen.

Maar ook auto’s en zelfs kleine, bijna waardeloze spullen, zijn teruggevonden. Zoals balpennen bedrukt met reclame van een winkel waar de bende een paar jaar geleden een inbraak pleegde.

Het Roemeense gerecht heeft intussen ook beslag gelegd op een villa, die vermoedelijk betaald werd met geld afkomstig van de verkoop van gestolen goederen. De man op wiens naam de woning staat, is een van de bendeleiders.

Daarnaast heeft het gerecht ook een reeks luxewagens in beslag genomen. Een aantal is gestolen en wordt teruggegeven aan de eigenaar of de verzekeringsmaatschappij. Andere voertuigen worden openbaar verkocht.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio