Assisen: 'Els is moeder Teresa, Wilco mister Proper'

Assisen: 'Els is moeder Teresa, Wilco mister Proper'

Assisen: 'Els is moeder Teresa, Wilco mister Proper'

Print
Antwerpen - ”Wilco Ites, neem voor een keer uw verantwoordelijkheid”, riep Hans Rieder, de advocaat van Els Leemans op. ”Laat die lucht en die siliconen uit uw lijf ontsnappen en red uw kind en de moeder van uw kind. Knip voor één keer in uw leven die band met dat narcisme door en beken. Toon dat ge ballen aan uw lijf hebt.”
BR>
Na ruim drie weken is de zaak- Biemans woensdag de laatste fase ingegaan. In de pleidooien werd meteen met scherp geschoten. Het requisitoir van openbaar aanklager Marc Verhelst was opvallend kort, maar viel als een kassei op de maag van de beklaagden.

”Els Leemans is de onschuldige moeder Teresa, Wilco Ites is drie vierkante meter onschuld, de mister Proper die geen sporen nalaat, alleen dwaalsporen.” De aanklager ging niet voorbij aan het feit dat harde bewijzen in het dossier ontbreken.

”Maar één bewijs is strikt juridisch genomen voldoende. Ik heb geen detector nodig om vast te stellen dat Leemans staalhard kan liegen.” Tegen Wilco Ites zei hij: ”Ik moet uw entourage niet, uw criminele vrienden die u met twee huurmoordenaars komen opzoeken in de villa van Biemans. Waarover praat u dan zoal?”

Voor de openbare aanklager staat de schuld vast. ”Zij hadden geen hulp nodig. Hoe meer daders, hoe meer gevaar voor chantage. Je hebt geen leger nodig om een dronken vijftiger te overmeesteren. Wat mij frappeert is de kilheid en de huichelarij van dit moordende duo.”

”De procureur-generaal is getroffen door de lichtheid van het bestaan”, repliceerde meester Rieder.

”Zijn requisitoir is een nieuwe Kneteman die uit de muur komt. Els is met Wilco van bil gegaan. En dan? Heeft ze dan de moord gepleegd? Ik wil niet eens twijfel zaaien. Ik ben er zeker van dat Els Leemans onschuldig is.”

Rieder maakte opnieuw brandhout van de verslagen die de experts hadden gemaakt. ”Hocuspocus- Hocuspocus- patsfratsen. Ik verwijt de deskundigen niet eens dat ze fouten maken, maar die mogen niet worden gebruikt om Els Leemans te veroordelen.”

De advocaat had zijn eigen hypothese over de moord. ”Els lag wel naast Ran Biemans te slapen. Een man bedreigde Ran met een mes, terwijl een andere Els vastbond met tape. Daarom riep Ran niet. Hij dacht niet aan moord, want ze doodden zijn vrouw niet. Hij dacht aan een homejacking. Daarom stond hij op en wilde hij de slaapkamer verlaten om de dieven te geven wat ze wensten. Hij wilde overleven. Maar dan is er iets gebeurd. Ran is gestruikeld en met zijn hoofd tegen de deur gevallen. De moordenaars hadden een probleem. Daarom hebben ze hem in de slaapkamer omgebracht. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. En Els, die was verdoofd. In haar narcose heeft ze in het bed geplast.”

Ites is arend

Meester Rieder vergeleek Wilco Ites met een arend die geruisloos boven zijn prooi cirkelt en plots toeslaat. ”Na de dood van Ran zweefde hij opnieuw boven Els. En op een zwak moment: knip!”

Buiten de verklaring die Els Leemans aflegde, is er geen enkel bewijs tegen Ites. Maar volgens meester Rieder maakte hij één grote fout: de portefeuille. Door een vergetelheid in een politieverslag ontstond de kwakkel dat de portefeuille van Ran Biemans uit de flat was verdwenen. Rieder toonde al aan de hand van foto’s na de moord aan dat dat niet het geval was.

Maar in de anonieme brief die Ites had gedicteerd en die Els en hem moesten vrijpleiten, was wel sprake van die portefeuille. Dat was daderkennis, die de briefschrijver geloofwaardig moest maken. In de brief was ook sprake van 240.000 gulden in de portefeuille.

”Els Leemans wist niet eens van dat geld. Er stond niets over in het dossier. Er is ook nooit onderzocht waarom de portefeuille op het hemd van Biemans lag, en niet in zijn jas stak. Alleen Wilco was perfect op de hoogte.”

Wellicht beslist de jury vanavond al of Wilco Ites en Els Leemans zich schuldig hebben gemaakt aan de moord op Ran Biemans.
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio